Net bevallen en dan start je kraamtijd … Als het goed is een heel bijzondere tijd waarin je als ouders en baby langzaam maar zeker naar elkaar toegroeit. Maar ook een heel intensieve en verwarrende tijd waarin je af en toe op je spreekwoordelijke “roze wolk” zit en daar soms ook weer heel hard vanaf valt.
Uiteraard hangt je kraamtijd ook samen met hoe je bevalling verlopen is. Hieronder een aantal eerste tips die je kunnen helpen er een mooie(re) tijd van te maken.
Tip voor de kraamtijd: wees lief voor jezelf
Je bent als vrouw lichamelijk niet direct de oude en hyper-emotioneel omdat de hormonen nog door je lijf gieren. Ook als partner speelt de vermoeidheid je vaak parten.
Je hebt tijdens de bevalling wellicht al 1 of 2 doorwaakte nachten gehad en vervolgens wordt je ’s nachts geroepen door de baby. Laat je zoveel mogelijk ondersteunen door de kraamhulp, rust overdag als het ’s nachts niet gelukt is, en kijk wie je als “hulptroepen” in kunt roepen (oma die de baby een uurtje uit wandelen neemt, kraambezoek wat alvast wat boodschappen meeneemt).
Tip voor de kraamtijd: wees lief voor elkaar
Door de omwenteling in je leven, de emotie en de vermoeidheid is je lontje korter dan gewoonlijk. Gun elkaar af en toe even een “time-out” en bedenk vooraf hoe je ook nog een beetje aan elkaar kunt toekomen.
Tip voor de kraamtijd: de deskundigen
In je kraamtijd krijg je te maken met een aantal mensen die jou en je gezin begeleiden waaronder bijvoorbeeld de verloskundige, verpleegkundige, het consultatiebureau, de kraamhulp.
Uiteraard mag je van hen een zekere deskundigheid en professionaliteit verwachten. Dit betekent echter niet dat zij allemaal dezelfde mening toegedaan zijn.
Wanneer je verschillende en soms tegengestelde adviezen van hen krijgt kan dit je knap onzeker maken. Laat je niet in verwarring brengen maar richt je op 1 persoon waarmee je enigszins “op dezelfde golflengte”zit.
Tip voor de kraamtijd: het bezoek
Kraambezoek kan heerlijk zijn: je kunt je verhaal kwijt en vol trots je baby showen. Maar wanneer het kraambezoek ’s avonds blijft “hangen” terwijl jouw nachtjes al kort zijn of wanneer ze “gezellig” met alle kinderen – die ook nog verkouden zijn- binnenkomen, wordt het een stuk minder leuk.
Spreek daarom van tevoren af wat het kraambezoek wel of niet mag.
- Mag iedereen bijvoorbeeld met je baby op schoot zitten? (dit kan voor een pasgeborene veel te vermoeiend zijn of misschien heb je zelf wel het gevoel dat je je kind niet wilt “afstaan”;).
- Wie mag je bevallingsfoto’s zien? Kijk ook hoe je de drukte in banen kunt leiden.
- Wil je als de kraamhulp er nog is veel bezoek ontvangen?
- Wil je, met veel hulp, een kraamfeest geven, zodat je niet maanden nog kraambezoek krijgt?
Veel mensen zetten op het geboortekaartje dat moeder en kind tussen de middag rusten en papa na een bepaalde tijd ’s avonds ook. Je kunt er ook over denken de geboortekaartjes gefaseerd te versturen, waarbij je de mensen die wat verder van je afstaan pas later een kaartje stuurt.
Geef vooral aan wat je zelf hierin wilt: het gebeurt ook dat vrienden en familie je juist de eerste paar weken met rust willen laten, terwijl je niet kunt wachten ze alles te vertellen en je baby te laten zien.
Tip voor de kraamtijd: voorbereiding
Tenslotte: bereid je tijdens de zwangerschap al goed voor op je kraamtijd. Dit kan met een individuele zwangerschapscursus-op-maat in mijn praktijk.
0 reacties