Zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten

Als je zwangerschap overschaduwd wordt door lichamelijke klachten, depressieve gevoelens of het verlies van een dierbare. Of wanneer het herstel na je bevalling moeizaam verloopt of je twijfels hebt over het ouderschap.

Rug- en bekkenklachten

Tijdens de zwangerschap komen rug- en bekkenklachten veel voor. Het helpt vaak al enorm als je regelmatig laat controleren of je bekken en rugwervels nog recht staan. Wij hebben een aangepaste massagetafel voor zwangeren.

Darmtherapie

Voorkomen van allergie, eczeem en lage weerstand. Wanneer goede darmbacteriën in flinke hoeveelheden aanwezig zijn is de kans op een “verkeerde” reactie veel kleiner. Maar dan moet je baby die goede darmbacteriën wel binnenkrijgen!

Massagetafel voor zwangeren

Aangepaste massagetafel

Zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten: wanneer je zwanger bent of net (opnieuw) moeder of vader bent geworden verandert er veel in je leven. Gelukkig verlopen veel zwangerschappen en geboortes goed.

Maar wanneer je zwangerschap overschaduwd wordt door lichamelijke klachten, depressieve gevoelens of het verlies van een dierbare; wanneer je herstel na de bevalling moeizaam verloopt of wanneer je twijfels hebt over het ouderschap, blijft er soms niet veel over van je “roze wolk”.

In mijn praktijk bied ik begeleiding in deze intensieve periode.

Irene Raaff

Zwangerschap

Na mijn bevalling heb ik last gekregen van een doof gevoel in mijn bovenbeen en last is in mijn onderrug. Eerst via de huisarts fysiotherapie gekregen. Dit hielp wel iets, maar onvoldoende. De pijn in mijn rug en het dove gevoel in mijn bovenbeen bleef. Na een tijdje hiermee te hebben rondgelopen heeft Claudia mij een aantal keer behandeld. De behandeling duurde ongeveer een uur, maar al na 2 behandelingen voelde ik verbetering. Na ongeveer 7 behandelingen was ik van mijn klachten af! Het heeft mij erg geholpen!

Dorette

Zwangerschap

Ik heb nog veel profijt gehad van je massage. Heerlijk geslapen daarna en (bijna) geen last meer van mijn rug. Bedankt!

Zwangerschapsklachten

Wanneer je zwanger bent of net (opnieuw) moeder of vader bent geworden verandert er veel in je leven. Gelukkig verlopen veel zwangerschappen en geboortes goed.

Maar wanneer je zwangerschap overschaduwd wordt door lichamelijke klachten, depressieve gevoelens of het verlies van een dierbare; wanneer je herstel na de bevalling moeizaam verloopt of wanneer je twijfels hebt over het ouderschap, blijft er soms niet veel over van je “roze wolk”.

In mijn praktijk bied ik begeleiding in deze intensieve periode.

Begeleiding

Begeleiding is bijvoorbeeld mogelijk bij bepaalde (zwangerschaps)klachten:

  • misselijkheid en vermoeidheid
  • (chronische) obstipatie
  • rugklachten
  • lage weerstand
Maar ook wanneer:
  • je erg opziet tegen de bevalling of teleurgesteld bent over een eerdere bevalling
  • je het moeilijk vindt een goede balans te vinden tussen werk en gezinsleven of het niet lukt met je baby in een ritme te komen
  • eerdere (traumatische) ervaringen jouw zwangerschap of band met je kind beïnvloeden
  • je hulp wilt bij het verwerken van verlies

Inzicht en natuurgeneeskunde

Ik werk met een combinatie van inzichtgevende gesprekken en een natuurgeneeskundige behandeling. We bepalen in overleg wat het beste bij jou aansluit. Overleg gerust met me over de mogelijkheden, wanneer je vragen of wensen hebt, die hierboven niet benoemd zijn.

Rug-en bekkenklachten

Rugklachten en bekkenklachten

Tijdens de zwangerschap komen rug- en bekkenklachten veel voor. Je wordt zwaarder en je gewicht verplaatst zich meer naar voren, waardoor je evenwicht zich verplaatst en je anders gaat bewegen. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden bepaalde spieren, banden en pezen die je moeten ondersteunen slapper en verweekt het kraakbeen in je bekken.

Dorn-methode

Het helpt vaak al enorm als je regelmatig laat controleren of je bekken en rugwervels nog recht staan en je geen beenlengteverschil hebt (dit ontstaat bijvoorbeeld wanneer de kop van je bovenbeen uit de heupkom schuift). Ik gebruik de Dorn-methode om te bekijken of er verschuivingen zijn en om deze waar nodig te corrigeren. Wanneer alles weer “recht” staat kan je lichaam zich veel beter ontspannen.

Ontspanning

Een tweede stukje ontspanning volgt door de massage waarmee ik deze behandeling combineer. Deze massage is helemaal op jou als zwangere afgestemd. Als feedback krijg ik vaak terug dat vrouwen direct verlichting voelen, ook bij pijnklachten. De meeste vrouwen ervaren wat napijn (spierpijn), maar daarna voel je je weer een stuk fitter!

Aangepaste massagetafel

In mijn praktijk maak ik gebruik van een speciale massagetafel met uitsparingen voor je buik en borsten. Hierdoor kun je ook als je (hoog)zwanger bent op je buik liggen voor een rugmassage. Je kunt je zo beter ontspannen en de massage heeft meer effect.

Darmtherapie

Darmtherapie bij zwangerschap

Natuurlijk bereid je je voor op de geboorte van je kind door voor de zwangerschapscontrole naar de verloskundige of de gyneacoloog te gaan, een zwangerschapscursus te volgen en de “baby-uitzet” in huis te halen.

Je baby voedt zich via jouw lichaam: fysiek en emotioneel. Het is belangrijk goed voor je zelf (denk aan: op tijd rust en ontspanning zoeken) en je voeding te zorgen.

Maar je kunt nog meer doen.

Darmflora

Het is belangrijk dat je baby na de geboorte een gezonde darmflora ontwikkelt (zie darmtherapie).

Dit is niet alleen van belang voor een goede spijsvertering, maar ook voor een goed functionerend hormonaal- en immuunsysteem, waarmee weer vele andere functies samenhangen. Kortom: voor een goede algehele ontwikkeling.

Geboorte

Als een baby geboren wordt vindt binnen enkele uren al de eerste vorming van de eigen darmflora plaats uit de fecale (ontlasting) en vaginale flora van de moeder.

Bij de gang door het geboortekanaal krijgt de baby

een hap van de fecale flora van de moeder binnen

Hierin zitten specifieke darmbacteriën: (niet ziekmakende) e.coli en enterococcen.

Deze worden door de baby doorgeslikt en komen via de maag in de darmen terecht waar zij gaan aankleven en vermenigvuldigen (“koloniseren”).

Deze bacteriën zijn belangrijk voor het immuunsysteem: zij zorgen onder meer voor een zelfgemaakt antibioticum en zij zorgen er voor dat het darmslijmvlies bepaalde factoren (sIgA en betadefensine 2) aanmaakt die belangrijk zijn voor het afweren van kiemen die niet in de darmen thuishoren.

Bovendien verbruiken deze bacteriën zuurstof, waardoor er verderop in de darmen een anaeroob (niet-zuurstofrijk) milieu ontstaat waardoor andere belangrijke bacteriën, zoals bifido’s, kunnen overleven.

De baby krijgt bij de geboorte ook de vaginale flora van de moeder binnen

met daarin lactobacillen

Deze zorgen er onder meer voor dat het darmmilieu voldoende zuur blijft waardoor potentiële ziekteverwekkers niet kunnen overleven.

Goede darmbacteriën

Maar de genoemde (en andere goede) darmbacteriën doen nog veel meer: zij communiceren met alle slijmvliezen binnen het lichaam (in darm, longen, keel-, neus- oorgebied, blaas, genitaliën) en geven continu boodschappen af over waarop het immuunsysteem niet moet reageren (voeding die geschikt bevonden wordt) en waarop het wel moet reageren (ziekmakende bacteriën, virussen, etc.).

Voorkomen allergie, eczeem en lage weerstand

Wanneer de goede darmbacteriën in flinke hoeveelheden aanwezig zijn is de kans op een “verkeerde” reactie van het lichaam, zoals bijvoorbeeld een allergische reactie op koemelk- of andere eiwitten, of een chronische verkoudheid, veel kleiner.

Maar dan moet je baby ze wel binnenkrijgen!

Darmtherapie

Zorg er als moeder dus voor dat je darm- en vaginale flora (zie vaginale infecties) op orde zijn vóór de bevalling (wanneer je als moeder bijvoorbeeld een vaginale candida-infectie hebt, heeft je baby meer kans op spruw).

Ik geef je hierover graag advies in mijn praktijk. Door middel van een uitstrijkje (je neemt dit zelf thuis af) en/of ontlasting die opgestuurd worden naar het laboratorium is hiervan het beste een beeld te krijgen en gericht advies te geven.

Maar ook wanneer dit niet tot je (financiële) mogelijkheden behoort, kan ik op grond van je voorgeschiedenis (voedingsdagboek, eventuele klachten, etc.) een advies geven om door middel van voeding en supplementen de situatie zo optimaal mogelijk te maken.

Hier kun je een afspraak met me maken.

    Afspraak maken

    Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

    Afspraak maken voor een natuurgeneeskundig consult:

    Naam*

    Email*

    Telefoon

    Onderwerp

    Je bericht

    Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

    Ik wil ook Groei-nieuws eens per maand ontvangen

    Privacy beleid

    Afspraken volgens algemene voorwaarden

    Wanneer we een afspraak maken reserveer ik mijn tijd voor je en reken dan ook graag op je. Bij het niet verschijnen op een afspraak zonder afmelding worden de volledige kosten doorberekend. Bij afzegging binnen 48 uur voor het aanvangsuur van een individuele cursus of consult is 50% van de kosten verschuldigd. Bij afzegging langer dan 48 uur van tevoren zijn geen kosten verschuldigd. Op behandelingen en cursussen zijn de algemene voorwaarden van de Groeisprong van toepassing.

    Misschien vind je dit ook leuk…

    Detox voor je darmen en lever

    Detox voor je darmen en lever

    Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...