Kinderen bij de bevalling

Kinderen bij de bevalling

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

februari 11, 2019

Mag je kind bij de bevalling zijn of niet?

Wanneer je gaat bevallen van je tweede (of volgende)  kindje wil je natuurlijk dat rondom de bevalling de opvang voor je eerste ook goed geregeld is. En dan komt vaak ook de vraag omhoog of je je kind bij de bevalling aanwezig wilt laten zijn of niet. In dit blog help ik je bij het maken van  je keuzes.

Je kind bij de bevalling: het kan!

Het is inmiddels lang geleden, mijn jongste zoon is nu 21 jaar, maar ik weet het nog heel goed. Ik ben twee keer thuis bevallen met begeleiding van de lieve en uiterst deskundige verloskundigen van de Westerkade in Utrecht.

Toen ik zwanger was van mijn tweede zoontje leek het me heel fijn om te bevallen in mijn eigen sfeer. Gewoon in mijn woonkamer, met mijn poezen om me heen. En voor mij was het eigenlijk heel vanzelfsprekend dat mijn zoontje daar ook bij zou zijn. Lekker het gezin compleet.

De bevalling is in heel huiselijke sfeer verlopen. Mijn zoon, toen een peuter van bijna 3 jaar, zat een hele poos  tijdens de weeën naast mij op de bank, een boekje te lezen. Tijdens het persen vond hij het even spannend en trok zich wat terug. Maar direct toen zijn broertje geboren was kwam hij er weer bij om kennis te maken!

Willen jullie de kinderen bij de geboorte?

Het scheelt een heleboel overbodige stress wanneer je van te voren niet alleen jullie eerste keuze bepaalt, maar er ook rekening mee houdt dat het weleens heel anders kan gaan. Niets zo onvoorspelbaar als een bevalling immers!

Jij kent je kind het beste!

Als ouder ken je je kind het beste en kun je een goede inschatting maken of je kind het aankan om bij de geboorte van een broertje of zusje te zijn. Dit heeft te maken met de aarde van je kind en met de leeftijd.

Is je kind snel angstig? Denk je dat je kind alle aandacht op zal eisen? Dan is het misschien geen goed idee je jongste bij je bevalling te hebben.

Extra persoon bij de bevalling

Het is fijn als je partner zich op jou kan richten en kan ondersteunen tijdens de weeën. Of je moet het oké vinden wanneer er nog een persoon bij je bevalling aanwezig is, die waar nodig jouw kind verder op kan vangen. Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin of een familielid.

Hoe ouder je kind is, des te bewuster zal hij of zij de bevalling meemaken.

Hoe voel jij je als je je kinderen bij de bevalling om je heen hebt?

Natuurlijk wil je je op de weeën kunnen concentreren. Kun je dit met je kind om je heen? Geeft het je een gevoel van geborgenheid om je gezin om je heen te hebben, of denk je dat je afgeleid wordt?

Bevallen doe je vanuit oer-kracht en oer-gevoel. Het is belangrijk om je keuze ook vanuit je gevoel te maken.

Maak scenario’s voor de bevalling!

Het is goed voor je bevalling scenario’s te maken waarbij je met meerdere mogelijkheden rekening houdt.

Voor de geboorte van je eerste kind heb je waarschijnlijk van de verloskundige te horen gekregen dat een eerste kindje tijd neemt om geboren te worden en dat het meestal niet zo’n vaart loopt. Maar bij een tweede of volgende kind is je lichaam meer “geoefend” en dan kan het een stuk sneller gaan!

Het is belangrijk je voor te bereiden op een bevalling in bijvoorbeeld een geboortehuis of ziekenhuis en op een thuisbevalling.

Planning

Wanneer je gepland hebt om naar een geboortehuis te gaan, maar de bevalling verloopt ineens heel snel, kan het zijn dat het uiteindelijk toch verstandiger is de bevalling thuis af te maken. Een verloskundige vroeg  aan een van mijn cursisten, waarbij de bevalling  heel snel ging: “Wil je de baby hier ter wereld brengen, of het risico nemen dat het op de vluchtstrook gebeurt”? Waarop de aanstaande ouders besloten thuis te blijven.

Stel dat …

Stel dat je opa en oma hebt gevraagd op te passen, maar ze wonen wat verder weg: zijn ze dan op tijd aanwezig? Misschien moet je een “nood-oppas” of een tijdelijke oppas hebben. Wellicht kan een goede vriendin of buurvrouw even voor je kind zorgen, totdat opa en oma ter plekke zijn. Houdt er ook rekening mee dat dit midden in de nacht kan zijn!

Onverwachte omstandigheden

En ook wanneer je graag een thuisbevalling hebt, kunnen er zich  omstandigheden voordoen, waardoor je toch naar het ziekenhuis moet. Heb je dan opvang voor je kind?

Het is niet verstandig om je kind een bevalling met complicaties en ingrepen te laten bijwonen!  En wanneer een bevalling medisch is, is de verloskamer meestal ook al zo gevuld met begeleiding, dat er geen ruimte is voor een extra persoon.

Mag je kind bij de bevalling aanwezig zijn?

Veel bevallingen komen ’s avonds laat of ’s nachts goed op gang. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je kind gewoon in zijn of haar eigen bed door de bevalling heen slaapt en de andere ochtend het nieuwe broertje of zusje kan begroeten.

 Als jullie hebben besloten dat je kind bij de geboorte aanwezig mag zijn, is het belangrijk je kind voor te bereiden! En uiteraard houd je hierbij rekening met de leeftijd van je kind.

Kind bij de bevalling: voorbereiden

Vertel je kind bijvoorbeeld dat mama pijn kan hebben als de baby komt. Maar dat dit er bij hoort en dat het ook weer over gaat. Vertel dat de verloskundige en kraamhulp komen om bij de bevalling te helpen. Dat mama zich moet concentreren  en eventjes niet kan spelen of terug praten. Maar dat zoon- of dochterlief zich dan tot papa kan richten bijvoorbeeld. Dat er bloed kan zijn. Dat er na de geboorte van de baby nog een placenta komt.

Kind voorbereiden op de bevalling

Ook als je kind niet bij de bevalling aanwezig is, is het goed om te vertellen wat een baby wel en niet kan. Dat een baby vaak moet eten. Ook moet slapen. Dat een baby regelmatig huilt en dat papa en  mama dat ook weleens niet leuk vinden. Vertel dat het ook ’s nachts kan gebeuren.

Geef je jonge kind overigens  nooit de verantwoordelijkheid om alleen met de baby te zijn, hoe lief hij of zij ook voor de baby is. En uiteraard houd je ook met huisdieren altijd een oogje in het zeil.

Er zijn leuke boekjes verkrijgbaar om samen met je kind te lezen, die in kindertaal weergeven wat er rondom zwangerschap en geboorte gebeurt.

Wil je kind bij de bevalling zijn?

Tip: je kind kan vaak zelf heel goed bepalen waar het wel en niet bij aanwezig wil zijn, geef de gelegenheid om eventjes wat verderop te gaan zitten met wat speelgoed of een boekje bijvoorbeeld. En laat je kind zelf er weer bij komen wanneer hij of zij dit wil.

En, zoals hierboven eigenlijk al gezegd is, zorg er alsnog voor iemand die je kind kan opvangen achter de hand te hebben!

Bevallen van het 2e, 3e of 4e kind

Ben jij de geboorte van je 2e, 3e, 4e of volgende kind aan het voorbereiden? Dan ken je het klappen van de zweep en dan heb je vast geen zin in een zwangerschapscursus.

Maar hoe denk je over een opfriscursus? Groeisprong kan je een individuele opfriscursus bevallen aanbieden.

Met dank aan 4lifelv voor de familie in de uitgelichte afbeelding.

Rondom de zwangerschap

Rondom de zwangerschap is onze 9-delige special over zwangerschap en de eerste tijd met je kindje. Je kunt deze special gratis opvragen.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Vader worden

Vader worden

Vader worden? Volg samen een zwangerschapscursus! Vader worden lijkt vanzelf te gaan, maar wist je dat jij als...

De geboorte van onze zoon

De geboorte van onze zoon

  Dit is een gastblog van Abby en Wim. Gastblogs zijn op persoonlijke titel geschreven en weerspiegelen een...

0 reacties