Keizersnede baby en de darmflora

keizersnede baby en darmflora

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

november 25, 2017

Keizersnede baby en darmflora: soms is er geen andere keuze en moet een baby door middel van een keizersnede “gehaald” worden. In het ziekenhuis wordt uitgelegd wat dit inhoudt en word je tot een paar dagen na de operatie begeleid.

Maar wist je ook het volgende?

Als een baby geboren wordt vindt binnen enkele uren al de eerste vorming van de eigen darmflora plaats.

Bij de gang door het geboortekanaal krijgt de baby een hap van de fecale flora (ontlasting) van de moeder binnen. Hierin zitten specifieke darmbacteriën: e.coli en enterococcen. Deze worden door de baby doorgeslikt en komen via de maag in de darmen terecht waar zij gaan aankleven en vermenigvuldigen (“koloniseren”).

Deze bacteriën zijn belangrijk voor het immuunsysteem: zij zorgen onder meer voor een zelfgemaakt antibioticum en zij zorgen er voor dat het darmslijmvlies bepaalde factoren (sIgA en betadefensine 2) aanmaakt die belangrijk zijn voor het afweren van kiemen die niet in de darmen thuishoren.

Bovendien verbruiken deze bacteriën zuurstof, waardoor er verderop in de darmen een anaeroob (niet-zuurstofrijk) milieu ontstaat waardoor andere belangrijke bacteriën, zoals bifido’s, kunnen overleven.

De baby krijgt bij de geboorte ook de vaginale flora van de moeder binnen

De baby krijgt bij de geboorte ook de vaginale flora van de moeder binnen met daarin lactobacillen. Deze zorgen er onder meer voor dat het darmmilieu zuur blijft waardoor potentiële ziekteverwekkers niet kunnen overleven.

Bovengenoemde bacteriën doen de eerste 2 weken het voorwerk, waardoor vanaf ongeveer de derde levensweek van de baby ook de bifido’s kunnen gaan koloniseren.

Borstvoeding

Bifido’s krijgt de baby binnen via de tepel van de moeder als de moeder borstvoeding geeft. Daarom is het advies om een laatste druppel melk op de tepel te laten en in te wrijven extra belangrijk!

Flesvoeding

Bij kinderen die de fles krijgen ontstaat een groter risico op het niet kunnen verdragen van bepaalde eiwitten en een onvoldoende verzuring van het darmmilieu, waardoor ziektekiemen minder goed door het lichaam afgeweerd kunnen worden.

Wanneer je geen borstvoeding geeft is het van belang bepaalde componenten (zoals probiotica, vetzuren, e.d.) toe te voegen aan de zuigelingenvoeding zodat deze qua samenstelling meer de borstvoeding benadert. De bifidobacterie-stammen zetten een groot deel van de melksuiker uit de moedermelk om in melkzuur en azijnzuur. Deze zorgen voor een verzuring van het darmmilieu waardoor ziekteverwekkers minder kans hebben om te overleven.

Keizersnede baby: overgeslagen

Bij een keizersnede wordt (een groot deel van) dit proces overgeslagen en wordt de baby blootgesteld aan eventueel problematische ziekenhuiskiemen.

Veel klachten (bijvoorbeeld extreme darmkrampjes, obstipatie) kunnen voorkomen worden, of het risico erop verminderd (bijvoorbeeld allergie, eczeem) door een kind direct in deze zo belangrijke eerste periode (de eerste 2 weken) de juiste probiotica te geven, zodat de baby alsnog een mooie darmflora kan vormen.

Let op: ik pleit er hier niet voor “zomaar” een probioticum aan je baby te geven. Niet alle probiotica hebben dezelfde kwaliteiten en/of beschikken over specifieke micro-organismen. Sommige fabrikanten van probiotica willen bijvoorbeeld de stamnummers van de bacteriegroepen niet prijsgeven.

Wetenschappelijke onderzoeken (zie www.gutflora.org) worden echter altijd gedaan met specifieke bacteriestammen en stamnummers. Het effect van de ene stam en stamnummer kan heel anders zijn dan van de andere.

Het gaat hier om het toedienen van die kiemen (zie ook darmtherapie) die de juiste functie bij de verdere opbouw van de darmflora kunnen uitvoeren. Een deskundig advies is dus van belang!

Geplande keizersnede

Wil je een mooi voorbeeld zien van een keizersnede die zo natuurlijk mogelijk wordt gehouden?

Bij een geplande keizersnede kun je tijdens de zwangerschap al langskomen voor een persoonlijk advies (waarin bijvoorbeeld ook factoren als het voorkomen van allergie, eczeem e.d. bij de ouders en andere kinderen binnen het gezin worden meegenomen).

Keizersnede baby

Het is uiteraard ook mogelijk advies in te winnen in de kraamtijd. Binnen de eerste 2 weken kan het beste nog gestuurd worden. Daarna is al een eerste darmflora gevormd en moet langer bijgestuurd worden wanneer dit proces niet optimaal is verlopen. 

Rondom de zwangerschap

Rondom de zwangerschap is onze 9-delige special over zwangerschap en de eerste tijd met je kindje. Je kunt deze special gratis opvragen.

Misschien vindt je dit ook leuk…

0 reacties