Stuitligging baby: op een donderdagochtend word ik gebeld door Agnes (*). Zij is 37 weken zwanger van haar derde kind. Agnes ziet erg tegen de bevalling op. Ik heb haar daarom al een aantal keer een voetreflexzone-behandeling gegeven om beter te kunnen ontspannen.
Haar zelfvertrouwen is gegroeid door de massages en de gesprekken. We hadden de behandeling afgerond zodat ze de laatste weken in alle rust naar de bevalling toe zou kunnen leven.
Stuitligging baby
Als ze belt hoor ik direct in haar stem dat ze zich zorgen maakt en zelfs licht in paniek is. Ze is die ochtend bij de verloskundige geweest en deze heeft verteld dat de baby in een stuitligging is gedraaid.
Omdat ze al zo ver in de zwangerschap is, heeft de verloskundige direct een afspraak in het ziekenhuis gemaakt voor de volgende ochtend voor een manuele versie (het draaien van de baby met de hand van stuitligging naar hoofdligging).
Eerdere bevalling
Vanwege een traumatische ervaring tijdens een eerdere bevalling in het ziekenhuis wil Agnes heel graag een natuurlijke bevalling onder begeleiding van haar verloskundige. Ze is bang dat dit nu niet gaat lukken.
Bovendien ziet ze op tegen het handmatig draaien. Tegen het “gesjor” aan haar buik en de baby en weet ze dat het niet altijd lukt de baby op deze manier te draaien. Omdat haar kind in kleermakerszit ligt, met de voetjes naar beneden, zou de baby dan met een keizersnede gehaald moeten worden. Haar moeizaam opgebouwde gevoel van vertrouwen en veiligheid staat onder druk.
Stuitligging baby: wanneer heeft moxa zin?
Agnes weet dat ik moxa-behandelingen geef, waarmee een baby die in stuit ligt, zelf kan draaien naar een hoofdligging. Ze vraagt of het mogelijk is nog dezelfde dag zo’n behandeling te doen.
Ik leg uit dat een baby na een behandeling met moxa vaak een paar dagen nodig heeft om te draaien. Bovendien is er ruimte in de buik van de moeder nodig zodat het kindje kan draaien. Met een moxa-behandeling begin je daarom liefst vanaf de 33e of de 34e week van de zwangerschap. En zelfs dan is er geen 100% garantie: ongeveer 75% procent van de baby’s draait inderdaad naar een hoofdligging.
Het is haar derde zwangerschap, dat geeft de baby wel weer meer ruimte dan een eerste kindje. Nadat zij deze overwegingen gehoord heeft besluit zij dat zij het in ieder geval wil proberen en donderdagavond komt zij samen met haar man in de praktijk.
Hoe werkt een moxa-behandeling?
Ik vraag een zwangere vrouw voor een moxa-behandeling altijd iemand mee te nemen (liefst haar partner).
- Ik doe de behandeling een keer voor en leg alles uit.
- De partner krijgt dan instructie om thuis nog verschillende malen de behandeling te herhalen.
Moxa is te vergelijken met een dikke wierookstaaf. Deze wordt aangestoken en gaat gloeien, dit geeft een prettige warmte. Met de moxa wordt een specifiek acupunctuurpunt op de voeten bij de vrouw gestimuleerd: dit gaat de baby prikkelen om te draaien. In de praktijk geef ik altijd eerst een voetreflexzone-massage: dit werkt ontspannend en bereidt het lichaam van de moeder voor.
Het is gelukt! De baby is gedraaid
Ondanks dat er al heel wat baby’s na een moxa-behandeling bij mij in de praktijk gedraaid zijn vind ik het toch iedere keer weer heel spannend.
Maar de volgende dag komt er positief bericht van Agnes: ze heeft die nacht weinig geslapen en was erg zenuwachtig toen ze naar het ziekenhuis ging. Bij de echo die altijd vooraf wordt uitgevoerd om nogmaals de ligging van de baby te bepalen blijkt echter dat de baby gedraaid is! Hij ligt keurig met het hoofdje naar beneden. Ze mag de bevalling verder gewoon afwachten en heeft weer alle kans op de natuurlijke bevalling die ze zo graag wil.
Wil je meer lezen over moxa? Kijk dan hier.
Als je een moxabehandeling wilt maar eerst iets meer wilt weten, lees dan hier verder. Of maak direct een afspraak.
* In verband met de vertrouwelijkheid van de behandelingen is Agnes een gefingeerde naam.
0 reacties