Wat je moet weten als je een parasiet hebt.
Vanmiddag had ik een huilende vrouw aan de telefoon: ze was ten einde raad.
Na een parasitaire besmetting was het bergaf gegaan met haar gezondheid.
Ze had verschillende anti-parasitaire kuren gehad en uit heronderzoek bleek dat de originele parasiet er niet meer zat. Wel een andere, maar “die hebben we allemaal” had de huisarts verteld.
Ze was en bleef moe echter, had geen eetlust en was sterk afgevallen. De klachten werden nu onder de noemer “psychisch” gebracht.
Parasiet opgelopen?
Wat je moet weten als je een parasiet hebt opgelopen.
- Laat je ontlasting controleren als je een vermoeden hebt van een parasitaire besmetting!
Deze kun je oplopen in het buitenland, maar ook via het kinderdagverblijf van je kind. De ene parasiet is de andere niet: het is belangrijk te weten waar je mee van doen hebt. Het maakt bijvoorbeeld verschil of het een parasiet is die zich in de dunne of de dikke darm op het gemak voelt (en daar schade toebrengt!).
Geen enkel anti-parasitair middel (via de arts of natuurlijk) is 100% effectief! Laat daarom na een kuur altijd een her-controle doen: maar al te vaak wordt dit nagelaten en dan kan het zijn dat de parasiet er nog steeds zit.
Meesters in verstoppen
Parasieten zijn meesters in het verstoppen: als uit een herhalingstest blijkt dat je de parasiet niet meer hebt, maar je houdt klachten, laat het dan na een maand of 2-3 nog eens onderzoeken!
Laat je eventueel doorverwijzen naar de tropenpoli van het Havenziekenhuis in Rotterdam
Niet alle parasieten worden behandeld door de arts: voor Dientamoebe Fragilis geldt bijvoorbeeld dat deze alleen behandeld wordt bij buikklachten (en soms helemaal niet). Deze parasiet kan echter wel degelijk veel klachten geven, met name ook vermoeidheid.
Partner en gezin
Bedenk ook dat je elkaar (je partner, je gezin) kunt (her)besmetten: iedereen moet dan onderzocht en waar nodig behandeld worden.
Als je darmen al in slechte conditie waren (en je immuunsysteem) zal de besmetting bij jou harder aankomen! Ook je voeding speelt hierin een rol.
Lever
Door antiparasitaire medicijnen (zoals Metronidazol e.d.) kan je lever flink belast worden. En deze is vaak al extra belast door de gifstoffen die de parasieten aanmaken. Al deze stoffen moeten door je lever verwerkt worden. Een overbelaste lever kan klachten geven als moeheid, misselijkheid, en een drukkend gevoel in je buik.
Tijdelijke voedingsintoleratie
Door sommige parasieten (en ook door sommige anti-parasitaire middelen) kan een tijdelijke voedingsintolerantie optreden voor lactose en gluten. Zoals bijvoorbeeld na een Giardia Lamblia infectie. Als je hiermee geen rekening houdt met je voedingspatroon verergeren de klachten.
Stress
Stress, al is het maar de frustratie over een niet goed verlopende behandeling of de zorg om je gezondheid, kan dit beeld nog verergeren.
Als je alleen de parasiet afdoodt maar niet je darmflora en darmslijmvlies opbouwt gaat je herstel veel langzamer en kun je de deur weer wagenwijd openzetten voor nieuwe infecties.
Darmtherapie
Wat kan darmtherapie voor je doen?
- Naast een eventueel (her)-onderzoek op parasieten wordt ook de verdere conditie van je darmen onderzocht (door middel van ontlastingsonderzoek), zodat een therapie ingezet kan worden niet alleen gericht op het afdoden van de parasiet, maar ook op het weer opnieuw opbouwen van een gezonde darmfunctie
- Daarnaast krijg je voedingsadvies om je spijsvertering tijdens dit hele proces te ontlasten
- Dit komt je algehele conditie (moeheidsklachten) ten goede
- Een gezonde darm kan eventuele nieuwe aanvallen van ziektekiemen beter afweren!
Is darmtherapie geschikt voor jou?
Darmtherapie is geen wonderpil of –methode: het opbouwen van een gezonde darm kost tijd! Het fecesonderzoek en de supplementen worden niet vergoed. Vaak moet je ook aanpassingen aanbrengen in je voedingspatroon.
Wanneer je gemotiveerd bent om aan je gezondheid te werken ben je van harte welkom.
Gerelateerde artikelen
Handboek bij voedselovergevoeligheid
- glutenvrij
- zuivelvrij
- eivrij
- suikervrij
- gistvrij
Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.
Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.
0 reacties