Suppletie advies en constitutie

Ayurveda suppletieadvies en constitutie

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

maart 2, 2015

Ben jij een hert, een tijger of een olifant? Dan neem je je supplementen anders in! Als orthomoleculair therapeut  werk ik graag met de constituties (aanleg) vanuit de Ayurveda.

Oftewel: ben je een hert, een tijger of een olifant?

Hierop kan ik mijn advies met betrekking tot voeding en suppletie dan aanpassen. Als je volgens je constitutie leeft wordt het leven een stuk aangenamer.

Maar wist je dat jij vanuit je constitutie ook anders met het advies van een therapeut omgaat?

  • Ben ik een hert, een tijger of een olifant?

Als je een hert bent: Vata-constitutie

Het hert is rank en slank. Zij (of hij) praat en eet snel en komt daardoor vaak wat nerveus over.

Nu klopt dit ook wel: want herten hebben een gevoelig zenuwstelsel en komen hierdoor makkelijker “onder hoogspanning” te staan.

Het hert heeft oog voor detail en dit is vaak in organisatie-talent en kledingkeuze terug te zien.

Herten kunnen perfectionistisch zijn en hebben de neiging “door te malen”. Herten zijn gevoelig, bijvoorbeeld voor sfeer en de gevoelens van anderen. Zij gedijen het beste op “ritme en regelmaat” in hun leven.

Zoek je iemand om een uitgelezen maaltijd klaar te maken, of een top-secretaresse? Bij een hert ben je op de juiste plek.

De tijger: Pitta constitutie

Een tijger heeft een normaal postuur. Tijgers zijn ondernemend en hebben uitdaging nodig.

Zij kunnen zich soms behoorlijk dominant opstellen. Wanneer zij zich zelf onder druk gezet voelen, kunnen ze prikkelbaar reageren.

Een tijger is ambitieus en enthousiast en ziet vooral de grote lijnen. Tijgers kunnen jarenlang roofbouw op zichzelf plegen. Schijnbaar ongestraft.

Zoek je iemand die spijkers met koppen kan slaan? De tijger is je man (of vrouw). Maar neem het hem (of haar) dan niet kwalijk dat dit niet altijd met de grootst mogelijke tact gebeurt.

De olifant: Kapha constitutie

De olifant is stevig tot zwaar gebouwd. Olifanten hebben een enorm uithoudingsvermogen.

Ze werken als een dieseltje: komen moeizaam op gang, maar als ze één keer gaan, gaan ze gestaag door. Olifanten zijn “easy going”, ze zijn verdraagzaam en hartelijk. De olifant is evenwichtig en niet snel uit balans.

Zoek je iemand die de schouders er onder zet? Doe dan zaken met een olifant.

Mengvorm

Uiteraard ben je nooit 100% een constitutie, maar een mengvorm waarbij er meestal een duidelijker naar voren komt.
Het is overigens zo dat wanneer je een periode van ziekte of overspannenheid doormaakt wij uiteindelijk allemaal een hert-constitutie krijgen!

  • En wat zegt dit dan voor de inname van supplementen?

Het hert en de suppletie

Het hert is eigenlijk een model-patient. Want zij willen het precies weten en doen dan wat je ze adviseert. Maar wel naar de letter.

En in hun zenuwen vergeten ze weleens de geruststellende boodschap die je ze in je consult hebt meegegeven. En als ze dan thuis aangekomen je advies zien, kan de paniek toeslaan.

Als hert kun je anders op supplementen reageren dan anderen, vaak leer je dit door schade en schande: voorzichtigheid is altijd geboden.

De tijger en het supplement

Tsja. Deze meneer of mevrouw is pittig. Hij of zij zal zelf wel even bepalen welk onderdeel van je advies ze wel of niet opvolgen en hoe. En als het dan allemaal niet lukt met hun eigen manier, zijn ze boos. Op jou, wel te verstaan. En dit zullen ze je laten weten.

Als rechtgeaarde tijger kom je natuurlijk alleen voor een advies wanneer je voelt dat het echt nodig is. Wanneer je een en ander toepast kun je echter wel vaak “met grote stappen snel klaar zijn”.

De olifant en een suppletie-advies

De olifant moet even op gang komen. Ze gaan je advies misschien wel opvolgen, maar wanneer…. Daar moeten ze nog even over nadenken. Een olifant heeft zo zijn of haar eigen methodes om te laten weten hoe ze over jouw advies denken. “Ja(-maar) zeggen en nee doen” is er één van.

Wanneer je een olifant constitutie hebt, ontgift je wat trager en je hebt langer de tijd nodig voor je herstel. Dit is iets om rekening mee te houden.

Misschien herken je jezelf al een beetje in bovenstaande. Wil je weten wat jouw constitutie is? Vul dan de vragenlijst in die je hier kunt vinden. 

Wil je een suppletie-advies afgestemd op jouw constitutie?

Meer lezen?

’t Went zo’n element van Marijke de Waal Malefijt
Wetenschappelijke onderbouwing: Ayurveda en de 3 dosha’s

 

Misschien vindt je dit ook leuk…

Vitamine D tekort

Vitamine D tekort

Vitamine D tekort: de gevolgen hiervan en wat je kunt doen. De donkere maanden komen er weer aan. En dan is het in...

0 reacties