Parasieten in soorten en maten. Hieronder volgt uitleg over enkele, ook in Nederland (!), regelmatig voorkomende parasieten.
Parasieten in soorten en maten
De parasieten waar ik het op deze pagina over ga hebben zijn:
Dienteamoebe fragilis: zowel de actieve vorm als de slapende vorm
Dientamoebe fragilis
Zelfs als Dientamoebe fragilis gevonden wordt, wordt deze zelden behandeld, omdat de arts er nog steeds van uit gaat dat deze niet schadelijk is. Zeker als je geen darmklachten hebt, maar bijvoorbeeld “alleen” vermoeidheid, zal vaak niet behandeld worden.
Giardia lamblia
Reizigers kennen hem vaak goed: hij is vooral te herkennen aan de enorme rotte eierenlucht als je naar het toilet bent geweest of een wind laat.
Giardia lamblia kan diarree, buikpijn en moeheid veroorzaken. En bij kinderen ook groei-achterstand. Ook zie je vaak huidklachten en voedselintolerantie bij een besmetting.
Zeer besmettelijk
Alle parasieten zijn besmettelijk, maar giardia lamblia is ZEER besmettelijk. Ook hier zijn variaties: de parasieten die je hebt opgelopen in een tropisch gebied zijn vaak veel agressiever. Giardia heeft ook een cyste-vorm en kan daardoor lang overleven.
Cystevorm en actieve vorm van de parasiet
Ze komen dan weer tot leven in een periode van lage weerstand of veel stress.
Zelfs buiten het lichaam kan de cyste-vorm vaak wel een half jaar overleven en in die periode weer anderen besmetten.
Praktijkverhaal
Enkele jaren geleden kwam ik bijvoorbeeld in contact met een fokker van honden die te maken kreeg met een giardia lamblia besmetting: zij moest uiteindelijk, naast behandeling van haarzelf en gezinsleden en alle honden, ook het grasveld waarin haar honden regelmatig liepen afgraven en een nieuwe grasmat neerleggen om van de giardia af te komen.
Blastocystis hominis
Verder kun je er buikpijn, jeuk, en huiduitslag van krijgen. De blastocyst kan zich hechten aan je darmslijmvlies en daar ontstekingen
veroorzaken.
Clostridium difficile
Clostridium difficile is een bacterie die milde tot ernstige ontstekingen van het maag-darmkanaal kan veroorzaken met diarree.
Hij wordt wel “ziekenhuisbacterie” genoemd, omdat hij vaak tijdens of na een verblijf in het ziekenhuis, zeker als je weerstand laag is, voor een infectie zorgt.
Gerelateerde artikelen
- Wat je moet weten als je een parasiet hebt
- Buikpijn en parasieten
- Ontlasting: wat vertelt het je?
Handboek bij voedselovergevoeligheid
- glutenvrij
- zuivelvrij
- eivrij
- suikervrij
- gistvrij
Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.
Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.
0 reacties