Pseudoallergie of allergie: hooikoorts, moe, migraine.
Soms heb je alle kenmerken van een allergie. Bijvoorbeeld jeuk, tranende ogen, een loopneus, vermoeidheid, buikklachten. Maar als je bloedonderzoek laat doen via de huisarts komt er “niets uit”, behalve misschien een verhoogde gevoeligheid voor histamine.
Soms merk je ook dat je “allergische” klachten in bepaalde periodes toenemen terwijl ze op andere momenten als sneeuw voor de zon verdwenen zijn en kun je niet achterhalen waar dit nu precies aan ligt.
Pseudoallergie
Dan kan het zijn dat er sprake is van een zogenaamde pseudoallergie of een reactie op biogene aminen. Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan verder.
Hoe kan het dat ik een allergische reactie krijg als ik geen allergie heb?
Dit kan doordat er in feite verschillende vormen van allergie of (voedsel)overgevoeligheid zijn. De klachten zijn vaak min of meer hetzelfde, maar de reactie in je lichaam is heel anders.
Klachten bij allergie en intolerantie
De klachten bij een allergie en een intolerantie vertonen veel overeenkomsten. Reacties die bijvoorbeeld kunnen ontstaan zijn:
* grieperig gevoel
* jeukende huiduitslag en galbulten
* een loopneus, tranende, jeukende, rode ogen
* benauwdheid, piepende ademhaling
* duizeligheid, veranderende bloeddruk
* buikpijn, misselijkheid
Meestal zijn de klachten bij een allergie veel directer en bij een intolerantie meer vertraagd en milder.
Verschillen
Er is verschil tussen een allergie en een niet-allergische voedselovergevoeligheid.
Allergie
Als je allergisch bent geeft je immuunsysteem een abnormale reactie op eiwitten die je via de lucht (bijvoorbeeld pollen) of via je voeding binnenkrijgt.
De eiwitten die deze reactie veroorzaken noemen we allergenen. Je lichaam reageert hierop door antistoffen (IgE’s) aan te maken specifiek voor dit allergeen.
Overal in het lichaam zitten mestcellen. Wanneer je het allergeen weer binnenkrijgt komt dit in contact met het betreffende IgE en komen uit de mestcellen bepaalde werkzame stoffen vrij, zoals histamine. Histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van bepaalde klachten en verschijnselen bij allergie.
Intolerantie
Niet-allergische voedselovergevoeligheid
Bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid (intolerantie) worden er geen IgE’s gevormd, maar ontstaan de reacties op verschillende andere manieren (na inname, via het bloed of door inademen). De stoffen die een reactie veroorzaken noemen we triggers.
Drempelwaarde bij intolerantie
Bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid kun je vaak een geringe hoeveelheid van een voedingsmiddel wel verdragen, maar normale of grotere porties geven klachten.
- Je kunt dan bijvoorbeeld gewoon een blokje oude kaas eten, maar wanneer je op een dag chorizo, zuurkool en paprika eet, krijg je migraine (bevatten tyramine).
- Of je hebt geen klachten van een stuk fruit, maar wanneer je daarbij 3 glazen vruchtensap drinkt heb je last van buikpijn en winderigheid (bevatten fructose).
Er is hierbij een drempelwaarde voor het ontstaan van de klachten en deze is voor iedereen anders. Bovendien kan deze drempelwaarde van dag tot dag verschillen.
Wanneer je bijvoorbeeld een (maag-darm)-infectie doormaakt, last hebt van stress, net een vaccinatie hebt gehad, medicijnen gebruikt, of na lichamelijke inspanning of het gebruik van alcohol, kan de drempelwaarde sneller bereikt worden.
Wanneer een reactie dan ook nog vertraagd optreedt (soms pas na 72 uur) wordt het een stuk moeilijker om te achterhalen waardoor een reactie nu precies ontstond.
Pseudoallergie en biogene aminen
Een bijzondere vorm van intolerantie is de reactie op biogene aminen uit voeding.
Biogene aminen zijn stoffen die gemaakt worden uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Een bekende is histamine, hierboven al even genoemd.
In het lichaam spelen diverse andere biogene aminen een belangrijke rol bij de signaaloverdracht in het zenuwstelsel (zoals serotonine en dopamine). We hebben ze dus ook nodig!
Biogene aminen stimuleren de zenuwuiteinden van het autonome zenuwstelsel en beïnvloeden daarmee onder meer de spijsvertering, ademhaling en bloedsomloop.
Klachten
Bij overgevoeligheid voor biogene amines functioneert het afbraaksysteem in de darmen onvoldoende en ontstaan er klachten.
Als je lever belast is (door bijvoorbeeld een slecht voedingspatroon, medicijngebruik, candida) ben je gevoeliger voor biogene aminen.
Als je darmflora niet op orde is en wanneer uit ontlastingsonderzoek blijkt dat je een te hoog niveau van bepaalde darmbacteriën hebt kun je sterk op biogene aminen reageren.
Klachten bij gevoeligheid voor biogene aminen
Klachten die kunnen optreden zijn: opgeblazen gevoel, jeuk, roodheid van de huid, zwelling van alle slijmvliezen, oedeem, branderige opgezette tong, benauwdheid, diarree, maag- en darmkrampen, netelroos, pijn, ontstekingen (oogontsteking, candida, eczeem, blaasontsteking), hoofdpijn (scherp en stekend en van paracetamol wordt het erger), depressieve klachten, onleesbaar schrijven, ongecoördineerd gedrag, niet helder kunnen denken.
Het gebeurt regelmatig dat mensen die denken dat ze hooikoorts hebben, eigenlijk last hebben van biogene aminen.
Behandeling
Wanneer ik in de praktijk vermoed (of weet door ontlastingsonderzoek) dat je een reactie heeft op biogene aminen, krijg je een voedingslijst mee om gedurende een bepaalde periode je reacties bij te houden.
Het is namelijk niet mogelijk alle voedingsmiddelen die een reactie uitlokken weg te laten: dan blijft er niet zo heel veel meer over om te eten. Het is beter door middel van een voedingsdagboek te achterhalen van welke je voedingsmiddelen je last hebt.
Verder kan darmtherapie ingezet worden om de balans in de darmen en de rest van het lichaam te verbeteren.
Handboek bij voedselovergevoeligheid
- glutenvrij
- zuivelvrij
- eivrij
- suikervrij
- gistvrij
Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.
Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.
0 reacties