Gezonde voeding, de basisprincipes

gezonde voeding

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

april 7, 2020

Wat is nu nog gezonde voeding? Van cliënten hoor ik vaak terug dat zij het ingewikkeld vinden. Vaak denk je dat je het goed doet en zitten er toch addertjes onder het gras. Hieronder een paar eenvoudige tips om bij het boodschappen doen in de gaten te houden.

Weet wat er in je voeding zit

Om gezond te eten wil je vooral weten wat er in producten zit. Dat wordt een stuk makkelijker wanneer je weet waar het product vandaan komt.  Wanneer je voeding zo puur mogelijk koopt en  zelf je maaltijden bereidt bepaal jij de ingrediënten.

Dit in tegenstelling tot bewerkte voeding waar de producent dit bepaalt. En die heeft meestal een heel ander uitgangspunt, namelijk een zo groot mogelijke winstmarge, en moet rekening houden met de houdbaarheid van producten. Dan is de stap naar vullen in plaats van voeden niet zo groot.

Wat goed is voor het milieu is ook goed voor jou

Wanneer je zoveel mogelijk seizoensproducten koopt van lokale producenten belast je het milieu veel minder. En dan leef jij meer volgens de seizoenen en weet je wat er in je voeding zit. Dat is ook goed voor jou!

Biologisch is beter

Ja, biologisch is echt beter. Wanneer voeding biologisch geproduceerd wordt, worden er veel minder agressieve bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt bijvoorbeeld.

Waarom is dit zo belangrijk?

Even heel eenvoudig uitgelegd. Als de grond goed is – en daar zeg je al wat- neemt een plant hieruit onder meer mineralen en sporenelementen op.

Wanneer jij vervolgens die plant eet, gebruikt jouw lichaam deze mineralen voor de aanmaak van spijsverteringsenzymen, voor meer weerstand, en nog veel andere processen. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt een plant ziek. Deze binden  zich op de mineralen. De plant kan ze niet meer gebruiken en jij ook niet. Maar wat je wel binnenkrijgt zijn de bestrijdingsmiddelen waarmee het gewas bespoten is.

Het volgende filmpje illustreert heel goed wat er gebeurt wanneer je met je gezin biologisch gaat eten. De urine van dit gezin wordt getest voordat zij biologisch gaan eten en een paar weken erna. En kijk eens wat dit doet met de belasting met insectenbestrijdingsmiddelen en allerlei andere gifstoffen.

https://youtu.be/UPirDWfxfKc

En biologisch dynamisch gaat nog een stapje verder. Biologische dynamische boeren zorgen nog beter voor het welzijn van hun dieren. En putten de grond niet uit omdat zij regelmatig wisselen van gewas. Demeter is het internationale keurmerk voor de bio-dynamische landbouw.

Basisprincipes voor gezonde voeding: vlees

Weet wel dat het keurmerk biologisch of biologisch dynamisch ook niet altijd alles zegt. De eigenaar van Rijnrund® legt op zijn website haarfijn uit waarom zijn vlees niet biologisch is. Het loont dus om te praten met de producenten van jouw voeding.

Mooie initiatieven op het gebied van vlees zijn ook het zogenaamde “crowd-butching“. Dit betekent dat je met een aantal mensen intekent voor een stukje vlees, wild of gevogelte. Pas wanneer de biologische lokale boer weet dat hij of zij een koe of kip helemaal kwijt kan, wordt het dier geslacht. Alles is traceerbaar en op de website lees je precies hoe het er aan toe gaat.

Basisprincipes voor gezonde voeding: vis

Overbevissing van de oceanen is al lang een groot probleem. Daarnaast is ons milieu ook in de zeeën behoorlijk vervuild. En jij wilt liever geen vis eten die vol zit met plastics en zware metalen.

Op www.goedevis.nl  vind je een viswijzer. Deze beoordeelt   vissen, schaal- en schelpdieren die in Nederland verkrijgbaar zijn op duurzaamheid. Dit zegt nog niet altijd alles over het welzijn van de dieren helaas. Maar het helpt je wel een meer bewuste keuze te maken.

Koop jij ontstekingsbevorderende zalm?

Zalm is toch gezond? Hoe kan het dan ontstekingsbevorderend zijn, hoor ik je denken. Zalm behoort tot de vette vissoorten met gezonde omega 3 vetten, ook wel visolie genoemd. De verhouding  tussen omega 3 en omega 6 vetten in je lichaam is belangrijk voor je gezondheid.

Te veel omega 6 zorgt voor ontstekingsprocessen. En voldoende omega 3 zorgt er juist voor dat allerlei ontstekingsprocessen tot staan gebracht worden.  Kweekvis bevat over het algemeen meer omega 6 en wilde vis meer omega 3.  Als ik zelf zalm eet koop ik wilde zalm met MSC-keurmerk. Koop jij omega 3 of omega 6 zalm?

Liever uit glas dan uit blik of een plastic fles

Wil je ook weleens makkelijk eten  of vind je het fijn een voorraadje eten te hebben? Dan koop je al snel ook voeding uit blik. Blik heeft echter aan de binnenkant een coating  en hieruit kan onder meer Bisfenol A (BPA) vrijkomen, een kunstmatig plastic dat schadelijk is voor de gezondheid.

Je kunt je groenten en peulvruchten dus beter in een glazen pot kopen. Bij de natuurwinkel zijn overigens ook producten verkrijgbaar in BPA-vrije blikjes. Het moet er dan wel expliciet opstaan.

Ook bij drinken uit plastic flessen zou ik hier heel alert
op zijn. Je kunt beter een glazen fles nemen. Hergebruik zeker je waterflesje
niet en neem het niet mee in de sauna!

Eet smakelijk!

Wil jij nog meer tips over gezonde voeding? Wil je begeleiding
bij het optimaliseren van je voeding wanneer je gezondheidsklachten hebt?

Maak een afspraak in de praktijk! Of lees eerst verder op de pagina over voedingsadvies.


Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties