Onvervulde kinderwens, uitputting en darmklachten

Darmklachten en kinderwens

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

juni 26, 2019

Een ervaringsverhaal over de relatie tussen een onvervulde kinderwens, uitputting en darmklachten.

Alice* , een vrouw van 26 jaar, komt bij mij in de praktijk omdat ze al langer dan 10 jaar darmklachten heeft. Ze geeft aan dat haar energieniveau laag ligt, na onder meer veel stress rondom haar werk. Maar … ze heeft samen met haar partner ook een onvervulde kinderwens!



Darmklachten: voeding

Als Alice en ik elkaar de eerste keer spreken blijkt dat ze al best het nodige heeft ondernomen voor haar darmklachten. Ze geeft direct duidelijk aan dat ze een aantal voedingsmiddelen niet goed verdraagt en dat ze in het verleden een eet-stoornis heeft gehad.

Haar menstruatie is onregelmatig  en blijft vaak hele periodes weg. Ze heeft last van een harde pijnlijke buik met steken, van winderigheid, en van een brijige ontlasting. Ze heeft al van alles geprobeerd, van suppletie met probiotica en spijsverteringsenzymen tot het FODMAP dieet.

Parasitaire infectie

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan in het verleden, maar hier is eigenlijk vervolgens niet echt op ingezet. Wel heeft ze  een behandeling gehad voor geconstateerde parasieten na een verblijf in de tropen. En gelukkig is er ook een na-controle gedaan en werd de parasiet niet meer gemeten.

Omdat ik uit ervaring weet dat een parasitaire infectie vaak ook andere disbalansen met zich meebrengt  in de darm en omdat de gedane onderzoeken eigenlijk te oud zijn, besluiten we opnieuw ontlastingsonderzoek te doen.

Vragenlijsten en voedseldagboek

Niet alleen om de balans van de darmbacteriën te bekijken maar ook om naar een aantal aspecten van de spijsvertering te kijken. Ik vraag haar daarnaast om een aantal vragenlijsten in te vullen met onder meer vragen over haar energie-niveau en hormoonbalans,  en om een voedseldagboek bij te houden en later bij mij in te leveren.

Uitslagen opvragen

Daarnaast zal ze een aantal uitslagen van onderzoeken opvragen waar ze zelf nog geen kopie van heeft.

Ik vind het heel belangrijk dat je altijd zelf je uitslagen van onderzoeken opvraagt, zwart-op-wit. Je hebt er recht op als patiënt en het kan belangrijk zijn voor vervolgbehandelingen of -onderzoeken.

Je wilt je er bijvoorbeeld van vergewissen dat er niet met verouderde normaal-waarden gewerkt is. Als orthomoleculair therapeut werk ik bovendien vaak met andere optimaalwaarden.

Wanneer we elkaar weer zien en ik alle uitslagen van de onderzoeken naast elkaar kan leggen blijkt onder meer dat specifieke ontstekingswaarden in de darm verhoogd zijn, en er een flinke disbalans zit in de darmflora met onder meer een overgroei aan schimmels.

Verder heeft ze oververmoeidheidsklachten, en blijkt uit het opgevraagde onderzoek bij de gynaecoloog dat haar hormoonwaardes eigenlijk op het niveau liggen van iemand die in de overgang is. Dit komt vaker voor bij vrouwen die een eet-stoornis hebben gehad.

Ayurveda

Ik werk ook vanuit de Ayurvedische constituties en Alice is een typische vata, een hert. Mensen met een vata-constitutie, herten, hebben een gevoelig zenuwstelsel en een gevoelige spijsvertering. Hier ga ik in mijn voedings- en suppletieadviezen uiteraard rekening mee houden.

Ik leg Alice uit dat ik in stapjes wil gaan werken, want alles ineens wordt veel te veel. Het zal een poos gaan duren! Er is op verschillende niveau’s sprake van uitputting en ze zal zichzelf moeten gaan voeden in meer dan één opzicht.

Intensief sporten

Alice sport graag intensief en dit zal ze een tijd moeten stoppen. Wanneer je reserve-energie wilt opbouwen kun je niet steeds tot 100% of meer gaan in wat je doet. Je zult consequent jezelf in acht moeten nemen en niet tot meer dan 60-80% van je energie gaan, zodat de rest naar de reserve-batterij kan.

Ze krijgt van mij bijvoorbeeld de tip om zodanig te sporten, dat ze niet gaat transpireren. En om voor oplaadmomenten gedurende de dag en door de week heen te zorgen. Dus niet: doorgaan tot alles af is en dan uitgeput op de bank vallen.

Darmklachten: voedingsadvies

Ze krijgt voedingsadvies van me. Zo heeft ze bijvoorbeeld
sinds haar eetstoornis nog steeds een aversie tegen het eten van vetten. En
goede vetten heb je echt nodig, onder meer voor de aanmaak van hormonen en cellen.
Alle celwanden bestaan uit vetten. Licht verteerbare voeding in goede
combinaties en verwarmende voeding zijn belangrijk.

Natuurlijk gaan we aan de slag met de uitslag van het
ontlastingsonderzoek, met een advies voor onder meer natuurlijke
ontstekingsremmers. En ze gaat aan de slag met extra vitaminen en mineralen om
verschillende tekorten aan te vullen.

Heel langzaam maar zeker ziet ze verbetering. Zo merkt ze dat ze het niet meer altijd koud heeft, maar zichzelf weer kan verwarmen. Haar interne “kacheltje” gaat weer branden.

Haar partner steunt haar door dik en dun. Hij komt mee naar een aantal consulten en doet thuis voor haar wat hij kan.

Onvervulde kinderwens: menstruatie

Na ongeveer 6 maanden komt de eerste doorbraak: ze is weer ongesteld geweest! Nadat ze jarenlang een zeer onregelmatige cyclus had en de menstruatie uiteindelijk 2,5 jaar wegbleef wordt ze weer ongesteld. De buikklachten zijn aan het verbeteren en ze krijgt iets meer energie.

Dan komt er een terugval. Ze komt in een drukke periode terecht en realiseert zich dat stress een grote rol speelt. Nadat ze een paar maanden een menstruatie heeft gehad slaat deze ineens weer een maand over.

Door opnieuw de voeding en de rest op te pakken gaat het
weer beter.

Zwanger geworden!

En dan komt ze na een aantal maanden met heel goed nieuws:
ze is zwanger en ze zijn er heel blij mee!

Ze komt nog een keer terug voor voedings- en suppletie-advies voor in de zwangerschap, en advies voor probiotica in het 3e trimester van de zwangerschap, en daarmee sluiten we af.

Inmiddels is de, gezonde, baby van Alice en haar partner geboren!

*Vanwege privacyredenen is de naam Alice gefingeerd.

Vruchtbaarheidsproblemen

Hier kun je meer lezen over wat ik voor je zou kunnen betekenen bij vruchtbaarheidsproblemen of darmklachten.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties