Ontlasting: wat vertelt het je?

Ontlasting wat vertelt het je

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

juli 5, 2013

Welke signalen je ontlasting over je gezondheid geeft.

Je bent wat je eet. Maar wist je dat ook je ontlasting je een aantal belangrijke signalen over je gezondheid kan geven?

Bij mij in de natuurgeneeskundige praktijk is het een veelgestelde vraag: “Hoe ziet je ontlasting er uit?” Vaak geeft het namelijk een aanwijzing over de richting waarin de oorzaak van iemands klachten kan liggen.

Hoe hoort het er dan uit te zien?

Volgens de Bristol schaal van vormen van ontlasting hoort normale ontlasting er uit te zien als “een worst of slang, glad en zacht”. Normaal gesproken zou je dan 1 tot 2 keer per dag ontlasting moeten hebben.

Wat kun er allemaal aan zien?

De kleur en de vorm, de structuur: ze zijn allemaal belangrijk en je kunt er verschillende zaken aan aflezen. Hieronder volgen een aantal aspecten (de lijst is niet uitputtend).

Obstipatie

De ontlasting heeft de vorm van harde brokken, net noten en je moet er op persen: obstipatie. Obstipatie kan meerdere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld: te weinig drinken, te weinig beweging, te weinig vezelrijke voeding, een verstoorde darmflora (dysbiose).

Rotte eieren geur

Als het de geur heeft van rotte eieren kan dit bijvoorbeeld wijzen op een slechte eiwitvertering.

Misschien heb je last van biogene aminen in voeding of heb je last van bepaalde bacteriën waardoor je op deze stofjes gaat reageren en hierdoor ook zogenaamde pseudo-allergische reacties kunt krijgen. Wil je hierover meer weten, lees dan de blog over pseudo-allergie.

Een rotte eieren lucht kan ook wijzen op een parasitaire belasting. De parasiet Giardia Lamblia staat er bekend om.

Plakkende “vette” ontlasting

Je ontlasting hoort eigenlijk niet “aan de pot te plakken”. Gebeurt dit toch, dan kan dit wijzen op een probleem met de vertering van vetten. Het kan zijn dat je te veel of “verkeerde” vetten (transvetten, junk food, etc.) eet. Het kan ook zijn dat je lichaam niet over voldoende enzymen beschikt om vetten goed te kunnen verteren.

Geel-groene of wit

Als je ontlasting wit of cremig is (de kleur van stopverf) produceert je lichaam te weinig gal. Is de ontlasting juist geel of groen, dan is er een teveel aan gal. Bij beide kan er een probleem met de vertering van vetten zijn.

Schuimig

Als je ontlasting losser van structuur is en “schuimt” kan dit wijzen op een slechte vertering van koolhydraten.

Onverteerde voeding

Soms zie je nog stukjes paprika, wortel of maiskorrels in de ontlasting. Ook dit kan wijzen op een probleem in de spijsvertering, maar het eerste wat je jezelf zou moeten afvragen is: kauw je wel goed? En: is je gebit in goede conditie?

Bloed in de ontlasting

Rood bloed (“occult bloed” ) kan wijzen op aambeien of poliepen in de darmen.

Donker bloed komt van hoger in het spijsverteringskanaal en kan wijzen op een maagbloeding. Dit laatste is een direct “niet pluis” signaal: ga dus naar je huisarts.

Herken je dit?

Herken je een van bovenstaande signalen? Neem gerust contact met me op als je er aan wilt werken door middel van darmtherapie  en voedingsadvies.

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties