De laatste tijd krijg ik steeds meer baby’s in mijn praktijk met reflux-klachten. Soms lijkt het of ze geen enkele voeding meer kunnen verdragen en eigenlijk alleen nog maar last hebben van eten. Reflux is soms heel duidelijk, wanneer je baby een groot gedeelte van de voeding weer uitspuugt, soms in een grote boog (projectiel-spugen). Er kan echter ook sprake zijn van zogenaamde verborgen reflux, waarbij je baby veel aan het slikken is en het lijkt of je kind de voeding herkauwt. Baby’s met reflux protesteren wanneer zij na een voeding neergelegd worden, en dan wordt het moeilijk om je baby te laten slapen.
Dit zijn vaak ook baby’s die darmkrampjes hebben, onrustig zijn, en maar niet in een ritme kunnen komen met voeding en slaap. Wat gaat er toch mis?
Als de ontwikkeling van darm-microbioom en spijsvertering niet goed verlopen
Bij veel baby’s zie ik terug dat de ontwikkeling van het darm-microbioom en de spijsvertering niet optimaal verlopen zijn.
Dit kan klachten geven als:
- reflux
- obstipatie
- diarree
- onrust
- ’s nachts wakker worden door windjes en krampjes
En er kunnen allerlei klachten met betrekking tot voeding ontstaan. Soms kan het lijken of je baby niets meer verdraagt, en weet je niet meer wat je je kind te eten moet geven.
De ontwikkeling van een goede spijsvertering voor je baby
Voor een goede spijsvertering heb je je spijsverteringsorganen en je darm-microbioom nodig. En die zijn nog volop in ontwikkeling als je baby geboren wordt!
Zo heeft het maagje van een pasgeboren baby nog maar de grootte van een kers.
Het is dus logisch dat je met kleine beetjes voeding start, en dan langzaam maar zeker de hoeveelheden gaat opbouwen.
Borstvoedingsmelk is lichter verteerbaar voor baby’s. Het is gewoon beter op je baby afgestemd en bestaat voornamelijk uit vetten en koolhydraten (suikers). Flesvoeding daarentegen bestaat voor een veel groter deel uit eiwitten en is daarmee veel zwaarder om te verteren. Dit is nog los van een eventuele reactie van je kind op koemelkeiwitten.
Sommige baby’s zijn echt overgevoelig voor koemelk. Maar net zo vaak zie ik dat zij het gewoon nog niet kunnen verteren. En als je kind dan veel melk gaat teruggeven, en jij voegt Johannesbroodpitmeel toe aan de voeding, kan dit voor nog meer verstopping in de darmen zorgen.
Zo ontstaat reflux
Wanneer je als kind voeding krijgt die voor jou nog niet goed te verteren valt, kan deze te lang in je spijsverteringskanaal blijven zitten. Wanneer je het niet makkelijk of snel genoeg via je darmen weer kwijtraakt, blijven deze te vol zitten met voeding. Zo’n volle buik duwt naar boven waardoor er minder ruimte voor de maag ontstaat. En de inhoud van de maag wordt ook weer naar boven gedrukt, waardoor de kringspier tussen slokdarm en maag opengedrukt kan worden. En dan kunnen reflux-klachten ontstaan.
De bacterie-douche van moeder bij de geboorte helpt baby
Wanneer je kind door het geboortekanaal komt bij de bevalling krijgt het als het ware een “douche” mee van jouw bacteriën. Zowel van bacteriën die in je darm zitten als van bacteriën in je vagina. En deze bacteriën heeft je kind hard nodig. Want deze gaan voor een eerste ontwikkeling van het darm-microbioom van je baby zorgen. En dat heeft je kind weer nodig voor een goede spijsvertering, een goed werkend immuunsysteem, een mooie hormoonbalans, en nog veel meer.
Het geven van borstvoeding voegt ook gezondheidsvriendelijke bacteriën toe voor je baby.
En wanneer je met de bijvoeding start, gaan onder meer de vezels die in groenten hapjes e.d. zitten ook de darmflora van je baby verzorgen.
Borstvoeding geeft meer goede bacteriën voor je baby
Reflux en andere klachten
Als deze ontwikkelingsstapjes niet optimaal verlopen kan je kind klachten krijgen. Want bij een bevalling met veel stress en medische ingrepen, en zeker bij een keizersnede, ontwikkelt het darm-microbioom van je kind zich heel anders.
Vanuit je buik train je jouw baby al. Wanneer je als moeder gevoelig op bepaalde voeding reageert of een overactief immuunsysteem hebt, kun je dit aan je kind doorgeven. En als je als moeder zelf darmklachten hebt, en een darm-microbioom wat uit balans is, kun je natuurlijk veel minder al die goede bacteriën die nodig zijn aan je kind doorgeven.
Of je borstvoeding geeft of zuigelingenvoeding maakt verschil voor je kind. Wist je dat er veel meer soorten zuigelingenvoeding zijn dan alleen de koemelk-voedingen? Je hebt ook bij zuigelingenvoeding vaak meer mogelijkheden dan je denkt. En wist je dat je je borstvoeding kunt “verrijken” zodat deze je kind nog meer bouwstoffen geeft? En hetzelfde geldt uiteraard voor kunstvoeding.
Om voeding goed te kunnen verteren heb je ook enzymen nodig. En die enzymen ontwikkelen zich samen met alle voeding die je aan je kind geeft. Daarom is het belangrijk de “hapjes” goed op te bouwen. Wanneer je de vaste voeding voor je kind goed opbouwt krijgen de darmbacteriën ook nog meer de kans zich goed te ontwikkelen. Voeden in plaats van “vullen” dus. Zo ben ik bijvoorbeeld geen voorstander van het geven van Molenaarsmeel aan je kind voor de eerste papvoeding. Je kunt je kind beter een pap geven met biologisch rijstmeel van de volle rijstkorrel.
Je buik is je gevoelscentrum en baby is een gevoelsmensje
De buik van je baby is ook zijn gevoelscentrum. We noemen de darmen niet voor niets “second brain”. En misschien zouden we ze zelfs nog beter onze “first brain” kunnen noemen. Je baby verteert daar niet alleen haar voeding, maar ook al haar indrukken van de dag. En baby neemt nog als een klein sponsje heel veel op.
Wanneer er veel stress is in de zwangerschap of rondom de bevalling of de eerste levensmaanden van je baby, kan je kind hier ook op reageren met buikpijn en andere klachten. Niet te veel prikkels, voldoende slaap en rust en ritme op de dag zijn dus ook belangrijk voor je kind.
Herken jij je kind in dit blog en wil je samen met mij kijken welke stapjes voor jouw kind misschien minder optimaal verlopen zijn en hier begeleiding bij krijgen? Wil je hulp bij klachten van je kind, tips voor de ontwikkeling van een gezond darm-microbioom, of de opbouw van de voeding voor je baby?
0 reacties