Hieronder volgt een weergave van een interview op Twitter dat ik op 27 september 2012 gegeven heb.
Interview
Judith: Goedemorgen Claudia, ben je klaar voor het interview?
Claudia: Goedemorgen, Judith, ga je gang!
Judith: Claudia, ik wil beginnen je een paar vragen over je praktijk Groeisprong te stellen. Je bent natuurgeneeskundig therapeut. Wanneer ben je voor het eerst in natuurgeneeskunde geïnteresseerd geraakt?
Claudia: Een verblijf in India voor mijn studie Antropologie heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Ik ben daar erg ziek geweest en heb positieve ervaring opgedaan met Tibetaanse geneeskunde en Ayurveda. Het mooie van de Oosterse geneeswijzen is dat er verbinding gelegd wordt tussen lichaam, emoties en geest. Als je bijv. altijd maar boos bent is je leverenergie verstoord (“wat heb je op je lever”).
Judith: Waarom natuurgeneeskunde?
Claudia: Ik vind het belangrijk niet de klacht maar de mens centraal te stellen. De reguliere geneeskunde is vaak specialistisch en kan dan eenzijdig zijn. Gedachten en emoties beïnvloeden onze lichamelijkheid en vice versa.
Judith: Stel jij ook een polsdiagnose?
Claudia: Indien ik de noodzaak daarvoor zie volgens de SiVAS methode, je gebruikt de polsslag dan als diagnostisch instrument. Sinds kort is in de praktijk een bioresonantie-apparaat aanwezig. Dit apparaat scant het gehele lichaam in korte tijd, deze gebruik ik steeds vaker ter vervanging van de polsdiagnose.
Judith: Wat zie je als je basisopleiding?
Claudia: Ik heb een opleidingstraject gehad met mensgerichte opleidingen. In mijn opleiding Antropologie heb ik veel psychologie verweven: een zgn. vrij doctoraal. Nu heb je de major/minor variant, maar destijds was dat bijzonder.
Toen ik terugkwam uit India heb ik een 4-jarige beroepsopleiding gedaan: de opleiding Integrale psychosociale hulpverlening met lichaamsgerichte technieken.
Mijn werkwijze als therapeut is zoveel mogelijk gericht op de Oosterse principes, afgestemd op de Westerse cultuur.
In de loop van de jaren ben ik blijven studeren en heb mijn basisopleiding aangevuld met verschillende specialisaties.
Als mensen meer over mijn achtergrond willen weten kunnen ze op Linkedin kijken.
Judith: Welke meerwaarde heeft natuurgeneeskunde?
Claudia: Voor mij ligt die in het ondersteunen van wat al aanwezig is en helpen dit sterker te maken: het zelfgenezend vermogen aanspreken.
Judith: Wat zijn je specialisaties?
Claudia: Ik werk graag vanuit rug en darmen. Ik werk veel met zwangeren en baby’s.
Ik heb mij in de loop van de afgelopen 17 jaar gespecialiseerd in het werken met zwangeren en baby’s / kleine kinderen.
Na de start van mijn praktijk kreeg ik steeds meer vrouwen met kinderen waarmee de noodzaak voor mijzelf kwam mij hierin verder te scholen.
Na me eerst gericht te hebben op rugklachten ben ik me laatste jaren aan het specialiseren op darmklachten. Via de darmtherapie komen de meest onvoorspelbare klachten naar voren. Ik vind dit een zeer boeiend thema en merk dagelijks dat ik er veel mee kan in mijn praktijk.
Judith: Hoe lang werk je al als natuurgeneeskundig therapeut?
Claudia: Vanaf 1995, eerst in Utrecht en later in Houten.
Judith: En hoe lang bestaat je praktijk Groeisprong?
Claudia: In 1995 ben ik mijn praktijk gestart als “Praktijk voor integrale lichaamsgerichte therapie”. In 1998 heb ik de naam veranderd in “Groeisprong”.
Judith: Welke vakliteratuur lees je?
Claudia: Te veel om op te noemen: van Vakblad voor de Natuurgeneeskundige tot Tijdschrift voor Verloskundigen.
Ik vind het belangrijk om “bij” te blijven in mijn vak.
De laatste jaren gaan de ontwikkelingen snel: natuurgeneeskunde en Oosterse geneeswijzen worden steeds meer ook door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd.
Judith: Ben je wel eens bang een ernstige fout te maken?
Claudia: Fouten maken is menselijk wordt wel eens gezegd.
Ik ben van mening dat ik geen fouten mag maken: mijn beroep beïnvloedt de gezondheid van anderen. Hierin mag niet gerommeld worden. Indien ik twijfel kan ik gelukkig terugvallen op mijn netwerk, onder meer bij mijn beroepsvereniging.
Judith: Wat is je grootste succes met natuurgeneeskunde?
Claudia: Dat zou je aan mijn cliënten moeten vragen. Ik kan wel vertellen waar ik blij van wordt:
- Van mensen die samen aan hun gezondheid & welzijn willen werken
- Van de vrouwen die uit hun postpartum depressie kwamen
- Van de ouders die hun kind met buikklachten zagen opknappen
- Van de mensen die de emotie onder hun rugklachten doorgrondden en daarmee van hun klacht af waren
Judith: Je geeft ook bindweefselmassage. Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Claudia: Met bindweefselmassage kan ik ook de dieper gelegen spieren behandelen.
Via het bindweefsel kan iemand in contact komen met de herinneringen en emoties die hier zijn opgeslagen. Je kunt hiermee letterlijk en figuurlijk meer bewegingsvrijheid krijgen.
Judith: Nu wil ik je graag een paar vragen stellen over Van Buik tot Baby.
Je geeft ook de zwangerschapscursus Van Buik tot Baby, hoe is dat zo gekomen?
Claudia: Ik zag veel jonge ouders die met veel vragen en onzekerheden zaten wanneer hun baby geboren was. Ik wilde ze niet alleen voorbereiden op de bevalling maar ook op het ouderschap: Van Buik tot Baby was geboren.
Judith: Op welke manier onderscheidt van Buik tot Baby zich?
Claudia: De meeste zwangerschapscursussen gaan tot de bevalling en hebben 1 partneravond, bij Van Buik tot Baby bereiden beide ouders zich samen voor. Niet alleen op de bevalling maar ook op de eerste periode met hun baby.
Dat de informatie praktisch is en direct toepasbaar hebben wij al van veel ouders teruggehoord
Judith: Je kunt baby’s in stuitligging prikkelen om zelfstandig te draaien met moxa. Wat is hier het voordeel van?
Claudia: Ik geef een hierop toegespitste voetreflexmassage waarbij de moeder goed kan ontspannen. Dan krijgen de ouders instructie over hoe ze met moxa zelf thuis de behandeling kunnen voortzetten.
Moxa is een soort dikke wierookstaaf die door acupuncturisten gebruikt wordt.
Ik vind persoonlijk contact hierin belangrijk: zo weet ik dat mensen de moxa goed toepassen en ze kunnen met al hun vragen en onzekerheden komen.
Hoewel een behandeling met moxa niet gevaarlijk is maak ik me er soms toch bezorgd over dat sommige hulpverleners in plaats van begeleiding slechts een DVD aanbieden. Mensen met een kindje in stuitligging staan onder druk en ervaren stress…
Ik vind daarom dat het een keer voorgedaan moet worden. Zo zou ik het zelf graag willen als ikzelf zwanger zou zijn van een kindje in stuigligging. Deze persoonlijke aandacht wil ik mijn cliënten daarom ook bieden.
Uit de feedback die mijn cliënten mij geven blijkt ook hun behoefte aan deze persoonlijke aandacht.
Judith: Doet een behandeling met moxa pijn?
Claudia: Nee, met de moxa-staaf verwarm je specifieke punten, je raakt de huid niet aan. Als dit punt energetisch “dicht” zit voel je de moxa vaak niet eens, totdat de energie beter begint te stromen.
Judith: Je geeft ook een zwangerschapscursus in het Engels?
Claudia: Ja, hiermee bereid ik mensen van allerlei nationaliteiten voor op een bevalling in Nederland.
Judith: Ik zou je graag nog veel meer vragen willen stellen, maar je hebt me een uur gegeven. Ik dank je voor dit uur en voor dit interviewgroeisprong. Mag ik je een andere keer weer interviewen met andere vragen?
Claudia: Dat is prima. Fijne dag!
0 reacties