Mijn kind eet geen groente

mijn kind eet geen groente

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

november 10, 2011

Mijn kind eet geen groente: in mijn praktijk hoor ik regelmatig van ouders dat zij het moeilijk vinden om hun kind (voldoende) groente te laten eten. (Biologische) groenten zijn een bron van vitaminen, mineralen en vezels.

Het is belangrijk dat je er voldoende van binnen krijgt, zeker voor een kind in de groei. We weten ook wel dat groente gezond is, maar de praktijk is vaak weerbarstig.

Kind eet geen groente

De meeste groenten worden aangeboden als onderdeel van de avondmaaltijd.

Herken je wellicht de volgende situatie? Je hebt een drukke werkdag gehad, je haalt snel je kind op van de opvang, je probeert toch een gezonde maaltijd te koken en bent blij wanneer het lukt om voor 7 uur ’s avonds iets op tafel te zetten (of snel, snel, eerder, want het avond-programma met afspraken wacht al weer).

Moe

Je kind is dan al moe van een dag lang indrukken opdoen op de opvang, op school, en bij het spelen en het is dan ook niet zo vreemd dat zoon- of dochterlief niet heel enthousiast wordt bij het idee van een avondmaaltijd. En gezien vanuit het lichaam heeft je kind nog gelijk ook: na 19.00 uur produceert het lichaam veel minder spijsverteringsenzymen en wordt het dus moeilijker eten te verteren.

Kind eet geen groente: gezelligheid

Kind eet geen groente: het helpt om de avondmaaltijd gezellig te maken en er de tijd voor te nemen (zittend aan tafel), kortom: om met aandacht, voor het eten en voor elkaar, te eten. Geef het goede voorbeeld: van een ouder die geen of weinig groente eet, leert een kind geen groenten eten.

Kind eet geen groente: vroeger eten

Voor veel, met name jonge, kinderen geldt dat het beter is wanneer zij wat vroeger kunnen eten. Probeer eens om op andere momenten op de dag groente aan te bieden.

Tussendoortje

Bijvoorbeeld als tussendoortje (radijsjes, worteltje, cherrytomaatje, komkommer, etc.) of vervang eens een broodmaaltijd door soep.

Kind eet geen groente bord met groentesoep

Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld wel lekker om groentesoep als ontbijt of lunch te eten. Je kunt ook groente als broodbeleg aanbieden, bijvoorbeeld door de ene dag wat extra te koken en dit de andere dag als zelfgemaakte “spread” (gepureerde groente met wat koudgeperste olie) op brood te geven.

Voor de slechte groente-eters

Varieer met de manier waarop je groente aanbiedt. Door de manier van bereiden (koken, bakken, smoren) verandert ook de smaak. Sommige kinderen vinden groente in stamppot (al dan niet rauw) wel lekker.

Verstoppen

Soms helpt het om groenten te verstoppen. Maak bijvoorbeeld eens een smoothie waarin je ook groente(sap) verwerkt (bijvoorbeeld een combinatie van rode vruchten met bietensap of sinaasappelsap met wortelsap). Op dezelfde manier kun je het ook, net als vruchten, door de yoghurt mengen.

Denk verder aan groente gepureerd als saus of in soep. Probeer af en toe eens iets nieuws/anders: realiseer je dat de smaak van je kind zich ontwikkelt: blijf verschillende smaken aanbieden.

Goed beginnen: baby en groente

Wanneer het moment van bijvoeding is aangebroken en je baby met een groente- of fruithapje mag starten beginnen veel ouders met het fruithapje. Er is echter veel voor te zeggen om met het groentehapje te starten.

De smaakpapillen voor zoet ontwikkelen als eerste. Een baby is “voorgeprogrammeerd” voor zoete smaken. Vruchtwater smaakt zoet, borstvoeding smaakt zoet. Vanuit de evolutie gezien is dit de meest veilige smaak: in de natuur bevatten bittere en zure producten vaker gifstoffen.

Met een zoet fruithapje hebben de meeste baby’s dus weinig problemen en het kan zijn dat het groentehapje er daarna een stuk minder graag ingaat. Het is juist belangrijk dat je kind ook aan andere smaken went, zodat je zoon of dochter later van een uitgebalanceerd dieet kan genieten met alle belangrijk voedingstoffen erin.

Immuunsysteem

Groenten zijn bovendien veel minder allergeen dan fruit (dit betekent dat zeminder snel een allergische reactie zullen opwekken). Het is daarom aan te bevelen om het immuunsysteem en de spijsvertering van je kind eerst te laten“trainen” met groente voor je over gaat op het fruit.

Let op

Bovenstaande tips zijn algemeen. Let er op dat de voeding voor je kind aangepast is aan zijn of haar leeftijd en let op voedsel-overgevoeligheden.

Heb je zelf tips of wil je je verhaal delen? Dit kan hieronder.

Wil je persoonlijk advies? Lees dan verder op de pagina Baby en kind.

Claudia van Wezel

kind met groente in haar handenIdeeën voor lekkere recepten

De kleine vegetariër , Antoinette Hertsenberg en Marion Pluimes

“Spitsuur koken, gezond en snel”, Loethe Olthuis

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Leiden en volgen met je kind

Leiden en volgen met je kind

Leiden en volgen: het is niet wat je zegt maar wat je doet. Hoe overleef ik als ouder een consult met mijn kind? Deze...

11 Reacties

  1. Marlies

    Beste Claudia,

    Ik heb een dochter van 2,5 jaar die sinds een aantal maanden geen groete meer eet. Voorheen at ze altijd goed, aardappel, groente en vlees vond ze altijd erg lekker. Ze heeft een periode gehad dat ze vlees niet lekker vond maar soja vlees wel at. Nu eet ze mondjesmaat wel een visstick, stukje hamburger en worst. Maar kip, vis of gehakt eet ze niet. Hier maak ik mij geen zorgen over. Wel maak ik mij zorgen dat ze (al een aantal maanden) geen groente eet en dit ook niet meer probeert. Ze laat het liggen en we krijgen het met geen mogelijkheid erin. Fruit eet ze wel.

    Wat kan de oorzaak zijn en hoe kunnen we dit veranderen?
    Over een paar weken krijgt ze een zusje erbij, kan dit meespelen?

    Ik hoor het graag, alvast bedankt!

    Groeten,
    Marlies

    • Claudia van Wezel

      Als natuurgeneeskundig therapeut kan ik geen diagnose stellen zonder het kind gezien te hebben en zonder uitgebreid met u gesproken te hebben. Ik nodig u daarom uit om een afspraak te maken voor een consult.

  2. Chantal

    Hallo,

    Ik heb nog wel een tip. Misschien niet de meest pedagogisch verantwoorde maar hier werkt het.
    Mijn mannen zijn 3 en bijna 4.

    Eerst gaan we allemaal aan tafel, dan eten we gezellig met het hele gezin. Soms word er redelijk gegeten soms niet. Ik bemoei me tot ik mijn eigen bord leeg heb niet met wat ze wel of niet eten!

    Na dat ik mijn bord leeg heb pak ik de laptop of iPad, en vraag om de dag een ander als eerst wat hij of zij wil kijken via YouTube. Dit zoek ik op en zeg eerst een hap dan doe ik hem aan, om de minuut ongeveer pauze en weer een hap. Als het filmpje afgelopen is mag de ander kiezen.

    Dit doe ik maar 15 min, wie dan nog niet klaar is jammer. Toetje = yoghurt en vers fruit. Die krijgen ze sowieso…….. Abc Engelse filmpjes zijn hier populair met als gevolg dat mijn kinderen al lange tijd alle letters en cijfers kennen en herkennen!

    Succes

  3. Frank Grevelt

    Beste Claudia,
    Het verhaal van Willem is erg herkenbaar. Wij hebben ook drie kinderen, waarvan de middelste geen groente en fruit wil eten. Hij is nu bijna vier jaar oud en eet al drie jaar geen groente en fruit (wel knijpfruit overigens). Maar groente en aardappelen dat wil hij niet eens proeven! Wel eet hij bepaalde soort vlees en vleeswaar en soms vis. Toen hij nog kleiner was, ging hij er ook echt van kokhalsen. We beginnen ons wel een beetje zorgen te maken. Hij is heel koppig en je kunt hem echt niet overhalen. Je kunt hem ook niet overhalen met een ijsje/snoepje of zelfs een cadeautje (ja zo erg is het …..). Als hij deze dingen nu al niet eet, hoe moet dat dan als hij straks puber is? Dan lust hij het zeker niet, vrezen we! Hopelijk heeft u de gouden tip. We zijn teneinde raad!!!!

  4. marijke

    ..en zoonlief is nu acht jaar.

  5. marijke

    Hoi, mijn zoon eet al vanaf zijn geboorte geen warme groente, terwijl wij zelf altijd groente eten (m.n. gebakken broccoli, haricots, gebakken courgette, witlof uit oven). Ik krijg hem niet aan het groente eten. Gebakken aardappelen, pasta met shiitake, tortellini en vlees (kip, bief, gehakt) eet hij wel, maar dan heb je het wel gehad. Hij eet wel 2 stuks fruit per dag (komkommer en appel). Hij is nooit ziek of moe. Zou hij dan tekortkomen?

  6. Willem

    Hallo Claudia,
    Ik ben trotse vader van 3 dochters. Ze zijn 8, 3 en 1 jaar oud. Je verhaal heeft veel herkenbare punten…
    het probleem bij ons is dat mijn oudste en jongste dochter van alles eten… Groente, aardappels, vis… het gaat er allemaal in.. Alleen de jongedame van drie… Geen groente.. geen vis… bijna niks… wel bijv. patat, pizza, pannekoek en brood… Maar met goed fatsoen geen gezonde hap in te krijgen…

    We hebben ook verschillende manieren van aanbieden geprobeerd. Rauwe wortelen ipv gekookte wortelen… komkommers… mee laten helpen het eten klaar te maken…
    Ook geprobeert met straf en dreigingen maar dit resulteerde meerdere malen in hysterische situaties dus dat is volgens mij ook de oplossing niet…
    Ook geprobeert om het eten in een soort spelletje te gieten waarin de andere twee zussen een hapje namen om haar vervolgens ook een hap te laten nemen werkt ook niet; ze wil het eten niet eens proeven; op zo’n moment houdt ze haar mond stijfdicht…

    Lichamelijk gezien is ze steviger dan haar 2 andere zussen en heeft ze veel energie. Dus in het begin maakte ik me niet zoveel zorgen. Maar nu ik bedenk dat ze binnenkort naar school gaat en waarschijnlijk veel nieuwe dingen moet leren beginnen de zorgen te komen.

    Heeft u enig idee/tips hoe ik deze jongedame groente kan laten eten?

    • Claudia van Wezel

      Beste Willem,
      Nee straf en dreigen helpt inderdaad niet (en zeker niet bij een peuter) en dat ga ik ook niet aanbevelen… Ook jouw vraag is een persoonlijke en daar kan ik op deze plaats niet op in gaan. Ik stuur je een mail.

    • Marike

      Hoi Claudia/ Willem, het beeld dat Willem schetst is erg herkenbaar. Onze zoon van 3 eet al zo’n 2 jaar geen avondeten muv pannenkoeken, vissticks, friet, korst van pizza/ hartige taart. Ontbijt (muesli met melk) en lunch (veel brood, weinig variatie in beleg: pindakaas, speculoos, boter), gaan prima. Na het eten eet hij wel fruit na het eten, maar alleen banaan en appel, ook weinig variatie dus.
      Ik heb belinen, dwingen, samen koken ook geprobeerd zonder succes. Tot nu toe twee succesjes: ijsjes op stokje maken van vers fruit+groentensap, gemalen noten of bijv linzen door de pannenkoek. Soms eet hij soja balletjes van de AH en groenten burgers (alleen als groenten niet meer herkenbaar is). Hebben jullie nog tips?
      Mvg, Marike

  7. Claudia van Wezel

    Bedankt voor je reactie. Soms kan er onder een voedsel-weigering van een kind een onderliggende voedsel-overgevoeligheid liggen. Soms ook is de oorzaak meer psychologisch: is een gebeurtenis niet te “verteren” (geweest) voor je kind of is eten een manier om controle te hebben/houden. Omdat je vraag heel persoonlijk is heb je inmiddels een korte reactie van mij per email gehad.

  8. Ellie

    Hallo..mijn zoon van 11 jaar eet sinds mijn scheiding geen groente en fruit meer..ik ben nu 5 jaar gescheiden en het gekke is dat hij dat wel luste toen hij 4, ,5 jaar was..k heb van alles al geprobeerd..dreigen..straffen..groente verstoppen..enz enz..weet niet meer wat ik moet doen..mn ex zegt dat hij er een macht strijd van maakt door gewoon te weigeren…maar hij begint gewoon te kotsen van aardappelen met groente..macaroni met vlees lust hij wel..rijst..gebakken aardappelen..als er maar geen groente in of bij zit..snap er nix meer van en weet niet meer wat ik moet doen..mn ex en ik hebben daar vaak ruzie over..hij eet verder goed van wat hij wel lust..wat kan en of moet ik doen?