Buikpijn en parasieten

buikpijn en parasieten

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

februari 8, 2012

Buikpijn en parasieten: je hoeft niet altijd ver te reizen

Flashback

Op mijn 22e besloot ik dat ik voor mijn afstudeeropdracht voor Culturele Antropologie onderzoek wilde doen in een Tibetaans nonnenklooster in  Tilokpur India.

 

Na een jaar van intensieve voorbereiding en gewapend met een voorraad antibiotica en spirulina (bij wijze van “astronauten-voeding”) reisde ik af naar India.

Gedurende ongeveer 7 maanden moest ik in zeer primitieve omstandigheden leven. Het was de tijd voor de mobiele telefoon, voor het internetcafé en de flappentap. De cultuur was overweldigend en de druk waaronder ik stond als vrouw alleen, was groot.

Darminfecties en voedselvergiftigingen

Het aantal darminfecties en voedselvergiftigingen dat ik in die periode doormaakte is groter dan ik op mijn handen kan tellen.

Teruggekomen in Nederland kostte het lange tijd om de juiste hulp te vinden. Zelfs het Havenziekenhuis in Rotterdam wist destijds niet goed raad. En het kostte nog langer om te genezen.

Ik durf nu met een gerust hart weer af te reizen naar bepaalde gebieden maar het blijft een zwakke plek.

Darmbacterie in de darm

 

 

 

 

 

 

Darmbacterie in de darm

Buikpijn en (darm)parasieten in de praktijk

Een van mijn vragen aan mensen die met buikpijn in de praktijk komen is:

Heb je verre reizen gemaakt?

Dit doe ik om een inschatting te maken of iemand wellicht een parasieten-belasting kan hebben.  Inmiddels is de wereld echter zo geglobaliseerd dat je ook gewoon in Nederland de meest uiteenlopende parasietenbesmettingen kunt oplopen: op het toilet, door besmet voedsel of door contact met besmette mensen.

Buikpijn

Bij palpatie (het via de buik voelen) van de dikke darm geeft de cliënt vaak aan dat een plek rechts in de buik zeer gevoelig is, de leverbocht. Let op: deze plek zit vlak onder de ribbenboog en dus hoger dan de overgang van dunne naar dikke darm en de appendix.

Eén van mijn cliënten omschreef het  zo:

Als ik die plek in mijn darm weer voel, voelt het alsof de pijn in een pijl naar mijn onderrug schiet, ik wil in elkaar krimpen en ik voel me moedeloos.

Deze meneer dacht (en dit gebeurt vaker) dat een en ander veroorzaakt werd door rugklachten en had in eerste instantie fysiotherapie gehad.

Waarschuwingssignalen voor parasieten

De volgende signalen kunnen er op wijzen dat je last hebt van parasieten:

  • buikpijn, soms specifiek rechts bovenin
  • wisselend ontlastingspatroon, vaak wisselen periodes van brijige ontlasting zich af met normale ontlasting of obstipatie (let op: sommige parasieten geven ook diarree)
  • vermoeidheid
  • depressieve gevoelens (sommige parasieten worden moeilijk gevonden en de klachten worden dan als “psychisch” geïnterpreteerd)
Maar ook
  • huidklachten (wratjes, bultjes, eczeem)
  • lage rugpijn
  • opgezette buik en winderigheid
  • slecht ruikende adem
  • afvallen of groei-achterstand (bij kinderen)
  • voedselovergevoeligheid (gluten, koolhydraten)
  • misselijkheid

Let op: deze lijst is niet uitputtend en een aantal signalen kan ook op andere zaken wijzen, zoals bijvoorbeeld lactose-intolerantie. Meestal verlopen de klachten cyclisch, dit heeft te maken met de levenscyclus van de parasiet.

Een bredere kijk op parasieten

Volgens de Wikipedia is een parasiet “een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft (de gastheer) in stand houdt en vermenigvuldigt”. Een parasiet is een mee-eter, berooft ons van voedingsstoffen en ontregelt het lichaam.

Infectie

Een infectie met parasieten loop je niet zomaar op. Wij krijgen dagelijks vele ziektekiemen binnen en vaak heeft ons immuunsysteem daar een afdoende reactie op.

Weerstand

Het gaat hierbij om een nauw evenwicht tussen belasting en belastbaarheid.

Als je met heel veel parasieten ineens in aanraking komt is de belasting te groot en kan je lichaam het niet aan, of wanneer je met parasieten te maken krijgt als je weerstand al verminderd is en dus je belastbaarheid laag, kan de parasiet zich makkelijker in je lichaam huisvesten.

Immuunsysteem

Wat wel eens vergeten wordt is dat ons immuunsysteem breder is dan alleen het fysieke deel als witte bloedlichaampjes, sIgA, etc. Stress, emotie en voeding hebben ook invloed op het immuunsysteem.

Je bent veel vatbaarder voor parasieten wanneer je als mens onder druk staat, zoals in mijn voorbeeld hierboven.

Parasiteren

Wist je dat ziektepatronen ook een emotionele betekenis kunnen hebben? Vanuit de Oosterse geneeskunde wordt met dit principe gewerkt. En ook binnen de Westerse psychologie kun je dit soort verbanden terugvinden.

Leef je vanuit jezelf of draaf je maar door op de automatische piloot en laat je je leiden door wat anderen, de maatschappij of wie dan ook van je verwachten?

Ontlastingsonderzoek

Er zijn vele vormen van darmparasieten. Soms bestaan besmettingen al jarenlang, darmparasieten zijn meesters in het verstoppen en overleven.

Het is belangrijk om, door middel van ontlastingsonderzoek, vast te stellen om welke parasiet(en) het gaat.

Een behandeling (en eigenlijk ook al het onderzoek, zoals bij de TFT-Triple feces test) moet parasiet-specifiek zijn.

Meestal geldt

Voor de meeste parasitaire infecties geldt dat een behandeling met alleen antibiotica niet altijd afdoende is. Het is ook mogelijk met natuurlijke anti-parasitaire middelen te werken, eventueel in combinatie met een goed voedingsadvies.

Het kan bijvoorbeeld helpen tijdelijk geen melkproducten te nemen en bij sommige parasieten kan, ook tijdelijk, een overgevoeligheid voor gluten ontstaan. Ga niet op eigen houtje dokteren!

Interessante boeken hierover kun je hier vinden:

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

10 Reacties

  1. Harry van Velsen

    Hallo,

    Ik ben nu twee weken terug uit de Dominicaanse Republiek. Ondanks dat het een nieuw 5* resort was hadden veel mensen daar last van diarree en buikklachten. In mijn vakantie daar kreeg ik daar ook wat last van maar na terugkomst in Nederland kreeg ik behoorlijk last van krampen meteen na het eten, diarree, buikpijn, misselijkheid en vermoeidheid regelmatig gepaard met hoofdpijn. Dit houd nu al twee weken aan. Na een week naar de huisarts geweest die mij Mebeverinehydrochloride voorschreef. Dit een week gebruikt zonder resultaat. Nu wat ontlasting naar het lab gebracht en uitslag volgt nog.

    Klachten houden tot dusver onverminderd aan? Wat is de kortste weg naar herstel en wat kan ik zelf doen?

  2. nancy

    mijn zoon van 10 heeft anderhalf jaar geleden een parasiet opgelopen, er twee keer voor behandeld maar geen natest gehad na de tweede keer ….was niet nodig volgens de arts. Sinds dien houden zijn klachten aan misselijk opgezette buik veel buikpijn wisselend ontlasting patroon ook zijn huid vertoont soms een rare gloed. Nu ben ik bij een natuurarts geweest en die zegt na testen dat de parasiet nooit weg is geweest maar zich heeft verstopt. Hij krijgt nu livicin en mc-pz, hij word nu drie weken behandeld ….ben ik zo op de goede weg vraag ik me af

    • Claudia van Wezel

      Beste Nancy,
      Dit kan ik zo niet beoordelen. Zaken die hierbij meespelen zijn :
      1) als gezin (her)besmet je elkaar vaak, het hele gezin moet gecontroleerd en indien nodig (mee)behandeld worden.
      2) na een reguliere behandeling met anti-parasitaire middelen treedt vaak een (tijdelijke) voedselintolerantie op voor onder meer gluten en lactose. Het kan nodig zijn een poosje aangepast te eten. Zie http://www.groeisprong.nl/natuurgeneeskunde/darm-therapie/.
      3) als je alleen de parasiet behandelt en niet de hele darm krijg je vaak een terugval, zie ook http://www.groeisprong.nl/natuurgeneeskunde/darm-therapie/.
      4) er kan een lever-belasting ontstaan zijn (door zowel de parasiet zelf als de medicijnen): deze moet ook behandeld worden.
      Je bent uiteraard welkom voor een consult als je een second opinion wilt hebben.

  3. Nadia

    In 2012 zijn mijn dochter en ik behandeld voor de dientamoebe fragilis parasiet met antibiotica. Omdat mijn dochter een rare ontlasting blijft houden en last heeft van eczeem, zwakke nagels en vermoeidheid is de test via de huisarts herhaald. Hieruit is gebleken dat de parasiet er nog steeds zit. Mijn dochter is pas 4 jaar oud. Wat kan ik het beste doen? De huisarts vindt het niet nodig om weer te behandelen met antibiotica.

    • Claudia van Wezel

      Beste Nadia,
      lees s.v.p. ook bovenstaande reacties. Vanuit zorgvuldigheid geef ik alleen persoonlijk advies in een consult.

  4. jepremjan

    Hallo mensen…ik heb al 4 weken buikpijn en ook af en toe winderigheid rugpijn rechts onder…opgeblazen gevoel winderigheid en veel gas. 1 keer verstopping andere keer diarree en heb ik
    ook bloed gehad in mijn ontlasting. Ben paar keer bij huisarts geweest maar hij neemt niet serieus. Ik heb hele tijd onrust in mijn buik. Ook nog soms een beetje pijn op mag gebied. Kan iemand mij een advies geven. Dankuwel.

    • Claudia van Wezel

      Beste Jepremjan, ik hoop eigenlijk dat je op deze website al een deel van je antwoord vindt, kijk eens op de pagina http://www.groeisprong.nl/natuurgeneeskunde/darm-therapie/. Ik adviseer je om naar een gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut, of natuurarts te gaan die je hiermee verder kan helpen en niet zelf te gaan dokteren.
       

  5. Ivan

    Beste,

    Ik ben vorig jaar tijdens de zomervakantie, om precies te zijn in juli 15 dagen naar Egypte geweest. Daar liep ik dus het standaard virus op welke ervoor zorgde dat ik aan de diarree raakte. Kreeg daar een antibioticakuur voor en het probleem was verholpen. Nadat ik terugkwam ging het nog prima en dit was in juli 2011. Begin november dus enkele maanden na mijn terugkomst, kreeg ik opeens last van verstopping. Dit hield zeker 3 weken aan, waardoor ik naar de huisarts was afgestapt om daar weer beweging in te krijgen. Ik kreeg laxeerzakjes mee en daarmee zou het probleem moeten worden verholpen. Niets is minder waar.Kreeg opeens heel erg last van mijn darmen waar ik normaal gesproken nooit echt last van had. Ik ben tot nu toe iets van 8 kilo afgevallen, ben een beetje deprie aan het raken de laatste tijden, mijn ontlastingpatroon verschilt heel erg de ene keer is het breierig dan weer verstopt dan is het vast dan is het diarree achtig. Mijn darmen borrelen ook best heftig en soms is het alsof ik zie voel bewegen. Verder is er door de huisarts gevoeld aan mijn buik en moet zeggen toen hij rechtsonderin drukte dat ik daar echt een pijn voelde. Heb ook laatste periode last van hele erge winderigheid, opgezet, hoofdpijn …voel me gewoon niet lekker. Heb laatst mijn ontlasting laten onderzoeken op parasieten maar dit is in het algemeen gedaan. Nu is mijn vraag of er dus een afwijkend ontlastingonderzoek wordt gedaan bij buitenlandse parasieten?

    • Claudia van Wezel

      Beste Ivan,
      Bij een vermoeden van parasieten is een TFT-test (triple feces test) aan te bevelen (je levert dan van 3 opeenvolgende dagen een buisje ontlasting in bij het lab), dit kan ook via je huisarts. Je ontlasting wordt dan microscopisch en immunologisch onderzocht. Dit geeft een betere kans op het daadwerkelijk ontdekken van de parasieten wanneer deze er zitten dan een eenmalige test. De meest voorkomende parasieten die klachten kunnen geven (en deze vind je over de hele wereld) worden dan onderzocht. Echter: parasieten zijn soms meesters in het verstoppen: wanneer je test negatief is en je wel klachten hebt/blijft houden, moet de TFT herhaald worden. Het helpt wanneer je de ontlasting afneemt in een periode van verstopping of brijige ontlasting (parasieten zijn cyclisch actief). Wil je precies weten wat er binnen de laboratoria mogelijk is aan onderzoek, dan zou je je vraag aan een gespecialiseerd lab zoals bijv. dat van het Havenziekenhuis kunnen richten. Deze blog is uiteraard niet bedoeld om een diagnose te stellen of medisch advies te geven. Toch wil ik graag een aantal zaken benoemen:
      – zelfs wanneer een (parasitaire) belasting accuraat is vastgesteld is deze niet altijd eenvoudig te behandelen. Zowel reguliere als natuurlijke middelen zijn meestal niet 100% effectief, vaak is een combinatie van middelen aan te bevelen
      – herbesmetting (in een relatie, gezin) kan een rol spelen. Het kan zijn dat anderen meebehandeld moeten worden
      – behandeling is vaak veel succesvoller wanneer je ook je voeding aanpast
      – wanneer je alleen de parasiet afdoodt maar niet kijkt naar de algehele conditie van je darmen (darmslijmvlies, darmflora, etc.) en zorgt dat deze op orde komt kan het zijn dat je klachten houdt.
      Dit alles onder deskundige begeleiding! Een individueel advies is belangrijk, waarbij ook gekeken wordt bijvoorbeeld naar factoren na je vakantie in Egypte.