Recept pompoensoep: gistvrij, koemelkvrij, glutenvrij, lactosevrij
Groente
De meeste mensen eten te weinig groente. Een manier om meer groente te eten is als lunch een soep met een salade te maken.
De onderstaande pompoensoep is daar uitstekend geschikt voor. Deze soep heb ik bijvoorbeeld gemaakt voor bij een intervisie met mijn collega’s. Want ja, voor je collega’s orthomoleculair therapeuten en diëtisten moet je natuurlijk wel met een doordachte maaltijd komen!
Ingrediënten
- 1 pompoen
- 2 bouillonblokjes
- sap van 1 sinaasappel
- naar smaak een stukje verse gember
- peper en zout naar smaak
- naar smaak verse basilicum
Tip: neem gistvrije bouillonblokjes uit de natuurwinkel, want veel mensen zijn gevoelig voor gist.
Tip: neem geen keukenzout (natriumchloride), maar gebruik een ongeraffineerde zoutsoort zoals Keltisch zeezout of Himalayazout. Hierin zitten belangrijke sporenelementen en mineralen.
Bereiding
Schil de pompoen, snij hem in tweeën en haal de zaadjes en draadjes er uit met een lepel.
Tip: als je de pompoen in zijn geheel een paar minuten in kokend water laat liggen kun je hem daarna gemakkelijk schillen.
Snij de pompoen in blokjes en doe ze in een ruime pan. Doe er water overheen totdat de pompoenblokjes onder water staan en verkruimel hier de bouillonblokjes overheen. Kook de pompoenblokjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.
Pureer dan de blokjes met een staafmixer en voeg het sinaasappelsap, de gember en de fijngesneden basilicum toe. Breng de soep verder op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog extra water toe als je de soep nog te dik vindt.
Breng de soep nog een keer tegen de kook aan zodat alle smaken goed vrij kunnen komen.
Eet smakelijk!
Pompoen: een betaalbare superfood
Pompoen is een goedkope superfood.
Er zijn maar weinig andere groenten die zoveel verschillende vitaminen bevatten in zo’n hoge hoeveelheid. Pompoen bevat bijvoorbeeld vitamine A, C en E: anti-oxidant-vitamines.
Anti-oxidanten bestrijden vrije radicalen: agressieve deeltjes die onze cellen kunnen beschadigen.
Verder bevat het een aantal B-vitamines (die hoef je dus echt niet alleen uit brood te halen!), sporenelementen, mineralen als magnesium en zink, omega 3-vetzuren en nog veel meer. Doordat de voedingsstoffen in pompoen vrije radicalen onschadelijk maken werkt pompoen als een natuurlijke ontstekingsremmer.
Handboek bij voedselovergevoeligheid
- glutenvrij
- zuivelvrij
- eivrij
- suikervrij
- gistvrij
Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.
Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.
0 reacties