Darmtherapie:
- Wat is darmtherapie?
- Waarom is een gezonde darm belangrijk?
- Voor wie is het?
- Hoe gaat een consult?
- Hoe lang duurt het?
- Waarom darmtherapie?
Wat is darmtherapie
Wat is darmtherapie? Darmtherapie betekent het “trainen” van de darmen.
Dit bestaat uit het aanvullen van de goede lichaamseigen darmflora en het terugbrengen van potentieel ziekmakende factoren binnen de darmen. Waar nodig ook het opbouwen van een gezond functionerend darmslijmvlies, een gezonde darmwand en een beter functionerend immuunsysteem.
Waarom is een gezonde darm belangrijk?
Een gezonde darm is belangrijk omdat onze darmen een hoofdrol spelen bij:
- de vertering van voedsel
- het ontwikkelen van een goed immuunsysteem
- en een gezonde hormonale balans.
Kortom: de darmen zijn belangrijk voor ons algeheel welbevinden.
De darm kun je beschouwen als de naar binnen gekeerde buitenwereld. Het is ons grootste contactorgaan met de buitenwereld (voeding, vloeistof, maar ook parasieten, virussen, toxines). Onze darmen zijn continu bezig met het geven van een gepaste reactie op alles wat binnenkomt. Ruim 70% van ons immuunsysteem wordt aangestuurd vanuit de darmen.
Second brain
De darm wordt wel eens het “second brain” genoemd. De darmen zijn een afspiegeling van de hersenen, ze hebben dezelfde types cellen, receptoren en werkzame stoffen (waaronder neurotransmitters).
Maar misschien is “first brain” een betere benaming: 90% van het contact tussen darmen en hersenen loopt van de darmen naar de hersenen en niet andersom. Deze verbindingen worden al gelegd in de eerste levensweken van het embryo en in de eerste 3 levensjaren van een kind wordt de blauwdruk verder gelegd voor het functioneren van de darmen en het “buikgevoel”.
Voor wie is darmtherapie zinvol?
Darmtherapie is zinvol voor mensen met (chronische) buikpijn en darmklachten: obstipatie, winderigheid, spastische darm, diarree, maar ook: darmontstekingen, Colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, diverticulitis.
En omdat de darmen de conditie van alle slijmvliezen regelen, het immuunsysteem aansturen en de hormonale balans ondersteunen is darmtherapie ook aan te bevelen bij klachten als: eczeem, (voedsel)allergie, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, reuma, fibromyalgie, chronische verkoudheid, oorontsteking, verminderde weerstand, concentratieproblemen, problemen om de aandacht vast te houden (ADD), depressie, etc.
Hoe gaat een consult
We starten met een anamnesegesprek waarin ik de factoren met je doorneem die van invloed kunnen zijn op je darmen.
Daarnaast werk ik regelmatig met ontlastingsonderzoek (let op: deze onderzoeken worden veelal niet vergoed door de zorgverzekeraar). Je krijgt afnamemateriaal mee naar huis en stuurt zelf je sample op naar het laboratorium. Met behulp van de analyse kan zeer gericht de therapie ingezet worden.
Voedingsadvies
Hier hoort ook bijna altijd een voedingsadvies bij: met behulp van voeding die voor jou geschikt is, kun je de ontwikkeling van een gezonde darm sturen en zo invloed op je gezondheid uitoefenen.
Denk hierbij aan natuurlijke middelen (kruiden, mineralen, homeopathie, etc.).
Hoe lang duurt darmtherapie
Darm therapie is een traject: afhankelijk van je situatie moet je rekenen op een aantal maanden tot soms langer dan een jaar waarin je aan je gezondheid aan het werken bent.
Het kan zijn dat je bij het afsluiten van de therapie het advies krijgt blijvend op je voeding te letten.
Waarom darmtherapie
Buikpijn en darmklachten komen zeer veel voor in Nederland. Het aantal nieuwe gevallen van darmaandoeningen is 22,3 per 1000 personen per jaar.
Bij een groot aantal personen die de arts raadplegen voor langer durende buikklachten zal men binnen een jaar een ziekte van de spijsverteringsorganen vaststellen: bijvoorbeeld een darmontsteking, maagzweer, galstenen, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, diverticulitis, etc. Personen met fibromyalgie en reuma hebben vaak darmklachten.
Voeding
Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Een niet goed functionerende darm kan aan de basis liggen van of veroorzaakt worden door een voedselallergie, coeliakie, overconsumptie van voedsel of alcohol, intolerantie voor zetmeelrijke voeding of melksuiker, overgewicht, diabetes II .
Emoties
Verder kunnen ook onverwerkte emoties en stress, en belasting met toxines uit het milieu een rol spelen. Wanneer de darmen niet goed functioneren is vaak sprake een verminderde weerstand en kunnen hormonale en psychische klachten ontstaan.
Vaak wordt de basis voor klachten al op jonge leeftijd gelegd: 70% van de baby’s met kolieken en/of chronische buikpijn ontwikkelen het prikkelbare darm syndroom (IBS) en 40% hiervan ontwikkelt psychische klachten.
De toepassing van darmtherapie
Op de volgende pagina’s lees je meer over de toepassing van darmtherapie:
Meer over natuurgeneeskunde en over wat natuurgeneeskunde voor je kan betekenen kun je lezen op de pagina natuurgeneeskunde.
Darmtherapie: met dank aan OpenClipart-Vectors voor het beeld in de afbeelding op deze pagina.