Dadel noten balletjes, gezonde zoetigheid voor de darmen

Dadel noten balletjes

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

mei 13, 2019

Dadel noten balletjes, gezonde zoetigheid voor de darmen

Voor de zoetekauwen onder ons is dit een recept met gezonde zoetigheid. Deze dadel-notenballetjes maak ik eigenlijk al jaren en worden vaak goed gewaardeerd als tussendoortje of traktatie. Dit recept is zonder gluten, zuivel, gist, ei en toevoegingen. Het kost weinig tijd om het te maken. Een groot voordeel van dit recept is dat het heel vezelrijk is en daarmee voordelen heeft voor je darmen en je verdere gezondheid!

 

Ingrediënten

De hoeveelheden van dit recept zijn niet heel precies aangegeven en dat hoeft ook niet. Pas ze gewoon lekker naar eigen inzicht en smaak aan!

  • Ongeveer 2 handjes noten

Je kunt gemengde noten nemen of 1 notensoort die je lekker vindt. Neem wel rauwe noten, dat wil zeggen ongebrand en ongezouten noten.

  • 4-5 dadels

Tip: de biologische Medjoul dadels maken deze dadel-notenballetjes extra lekker! Gebruik uiteraard altijd de biologisch, ongesuikerde dadels. En omdat er in dadels toch de nodige suikers zitten, geldt dat je ze met mate eet.

  • Klein beetje vocht

Een klein beetje vocht om toe te voegen om het mengsel smeeuig te maken, dit mag een beetje water zijn, maar ik gebruik ook vaak kokosmelk of een beetje sap van een perssinaasappel.

  • Garnering

En voor de garnering eventueel wat kokosrasp of rauwe cacaopoeder of cacao-nibs.

Blender

En verder heb je een blender nodig en een stukje bakpapier. Ik gebruik zelf de Mr. Magic omdat ik die heel fijn vindt om bijvoorbeeld ook notenmelk en dergelijke te maken, maar een andere blender is natuurlijk ook prima!

Ingredienten dadel noten balletjes

 

Ingrediënten dadel-notenballetjes

 

Dadel noten balletjes: bereiding

  • Doe de noten, dadels en een klein laagje kokosmelk in de blender en mix dit totdat het een smeuïge massa is.

Tip: het lukt meestal niet in één keer om dit in de blender goed te mengen. Meestal maak ik de blender tussentijds even 2 of 3 keer open, en haal het mengsel tussen de bladen vandaan om het daarna verder te mixen.

  • Haal het mengsel uit de blender en leg het op een stukje bakpapier. Een stukje van 10 bij 10 cm is meestal genoeg, maar wanneer je meer mengsel hebt, heb je natuurlijk een groter stuk nodig. Rol dit op tot een rolletje.

Dadel noten balletjes mengsel in bakpapier

 

Mengsel in bakpapier

  • Laat het rolletje in de koelkast 1-3 uur opstijven.
  • Snijd het daarna in stukjes van ongeveer 1-2 centimeter, afhankelijk van hoe groot je de balletjes wilt hebben. Rol hiervan balletjes.
  • Rol de balletjes wanneer je wilt door kokosrasp of door rauw cacao-poeder. Dit hoeft niet, je kunt ze ook gewoon zo laten.

Er zijn veel lekkere variaties op dit recept mogelijk. Voeg bijvoorbeeld eens wat fijngesneden verse gember aan het mengsel in de blender toe of wat anijszaad. Of vervang (een deel van) de dadels door gedroogde vijgen. Je kunt het  notenmengsel  ook aanvullen met zaden en pitten, bijvoorbeeld pompoenpitten of zonnebloempitten.

Smullen maar!

Dadel noten balletjes smullen maar

 

Dadel noten balletjes: smullen maar

 

Dadel noten balletjes

Gezondheidsvoordelen voor je darmen

Noten en dadels bevatten onder meer veel vezels. In pistachenoten zitten bijvoorbeeld wel 9,5 gram vezels per 100 gram. Ook hazelnoten, Macadamia-noten en amandelen zijn extra vezelrijk.

De meeste mensen krijgen gewoon niet genoeg vezels op dagelijkse basis binnen. Geadviseerd wordt minimaal 40 gram vezels per dag in te nemen en velen komen niet eens aan de 20 gram per dag. Een beetje extra vezels er bij zijn dus geen overbodige luxe!

Vezels zorgen onder meer voor een gezonde stoelgang in het algemeen en wanneer je last hebt van obstipatie heb je meer vezels nodig.

Lekker? We hebben nog meer recepten.

Overigens, de foto’s van dit recept zijn niet van topkwaliteit, want deze zijn gewoon bij mij thuis vanaf het aanrecht genomen.

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Mungbonen groentesoep

Mungbonen groentesoep

Mungbonen groentesoep: met deze vezelrijke soep zorg jij voor je weerstand. Als jij goed voor je darm zorgt, zorgt je...

0 reacties